Onderzoek

Commissie: Geen aanwijzing antisemitisme binnen rechtenfaculteit Leiden

Paul Cliteur spreekt tijdens een partijcongres van partij Forum voor Democratie. Beeld ANP
Paul Cliteur spreekt tijdens een partijcongres van partij Forum voor Democratie.Beeld ANP

De commissie die onderzoek heeft gedaan naar de geruchten over antisemitisme binnen de Leidse Faculteit der Rechtsgeleerdheid, heeft geen enkele aanwijzing voor dergelijke uitlatingen gevonden. Dat geldt ook voor hoogleraar Paul Cliteur, zo meldt de Universiteit Leiden op basis van het onderzoeksrapport.

De driekoppige commissie onder leiding van de oud-president van de Hoge Raad Geert Corstens werd begin december aangesteld. Aanleiding was groeiende kritiek op hoogleraar Cliteur, die tot voor kort senator was van Forum voor Democratie en destijds promotor en mentor was van FVD-oprichter Thierry Baudet. Cliteur zou onvoldoende afstand hebben genomen van antisemitische geluiden binnen de partij. Onder studenten en medewerkers van de rechtenfaculteit leidde een en ander tot veel onrust.

Cliteur noemde de beschuldigingen begin december “grote, maar dan ook grote onzin” en zei ervan overtuigd te zijn dat het onderzoek niets aan het licht zou brengen. De commissie onderschrijft dat nu na gesprekken met tientallen (oud-)promovendi en (oud-)medewerkers van de universiteit.

Bestuursvoorzitter Carel Stolker is blij met de uitkomst van het onderzoek. “Door het rapport zijn de zorgen over deze geruchten over antisemitisme weggenomen. Dat is heel belangrijk: allereerst voor de betrokken hoogleraar en de medewerkers van de afdeling, maar natuurlijk ook voor de medewerkers en studenten van de faculteit en van de universiteit.”

Lees ook:

Kan een academicus ook politicus zijn?

De ‘radicale vrijheid van meningsuiting’ die in Leiden het fundament is van de universiteit wordt op de proef gesteld door de rol van Paul Cliteur.

Wat bezielt prof. dr. Paul Cliteur, tot vorige week senator voor Forum voor Democratie?

Stevo Akkerman stelde die vraag vanwege een lang stuk op treitersite GeenStijl, waarin beschreven werd hoe extreem de ­Forum-leider Thierry Baudet in kleine kring tekeerging, en hoe degenen die daarover aan de bel trokken bij Cliteur nul op rekest kregen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden