Herziening

Coldcaseteam: Ontlastend bewijs achtergehouden bij Deventer moordzaak

Ernest Louwes verzet zich tegen een besluit van de rechter.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Ernest Louwes verzet zich tegen een besluit van de rechter.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het bewijs in de Deventer moordzaak is niet in orde, concluderen drie forensisch-rechercheurs die het politieonderzoek helemaal opnieuw hebben doorgelicht. Dat schrijft de Volkskrant.

Redactie Trouw

De recherche had tijdens het onderzoek naar de veelbesproken moord op de rijke weduwe Wittenberg onder meer last van tunnelvisie. Daarbij is een ontlastend document achtergehouden en zijn processen-verbaal gemanipuleerd. Ook zijn noodzakelijke daderonderzoeken niet uitgevoerd. Cruciaal DNA-bewijs is in feite onbruikbaar, omdat er op meerdere momenten onacceptabel mee omgegaan is, aldus de rechercheurs.

Het coldcase-onderzoek is door de politie Amsterdam uitgevoerd in opdracht van Diederik Aben, advocaat-generaal bij de Hoge Raad. Sinds de voorwaarden voor herziening in 2014 zijn verruimd, toetst hij of er gronden zijn om opnieuw naar de al gesloten strafzaak te kijken.

Het verzoek tot herziening komt van de advocaten van de veroordeelde Ernest Louwes uit Lelystad. Hij was de financieel adviseur van Wittenberg en is in 2004 veroordeeld tot twaalf jaar cel voor de moord. Het is uniek dat een reeds gesloten strafzaak compleet wordt doorgelicht.

Herziening

Uit het coldcase-onderzoek, dat in handen is van de Volkskrant, zouden onder meer grote verschillen zijn gevonden tussen het onderzoeksdossier van de politie en het procesdossiers van de rechters. Ook zou er ontlastend bewijs zijn achtergehouden over het alibi van Louwes.

De moord op de rijke weduwe Wittenberg in september 1999 houdt de gemoederen al jaren bezig. Na eerdere vrijspraak werd Louwes in 2004 in hoger beroep veroordeeld. Omdat er twijfel was over het moordwapen, moest het proces over. Tijdens de behandeling van de zaak kwam er dankzij nieuwe technieken plots nieuw belastend DNA-bewijs tegen Louwes aan het licht. Het hof oordeelde in 2004 dat de veroordeling in stand bleef. Inmiddels heeft hij zijn straf uitgezeten.

Met het resultaten van het onderzoek in handen, kan Louwes een herzieningsaanvraag indienen. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops laat weten dat hij dit, mede op basis van dit rapport, zal doen.

Lees ook

Drama over Deventer moordzaak (en journalistieke verantwoordelijkheid) uitgeroepen tot beste Nederlandse film

De Veroordeling heeft vrijdagavond tijdens het Gouden Kalveren Gala in Utrecht vier belangrijke prijzen gewonnen.

Voor wie De Deventer Mediazaak tot het einde luistert, blijft maar één dader over

Podcastmaker Annegriet Wietsma duikt nieuwsgierig in het mediacircus achter de Deventer moordzaak, maar blijft geschokt achter. De Deventer Mediazaak laat zien hoe onderbuik aangezwengeld door een onvermoeibare mediacampagne wint van de feiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden