Coronavirus

Code oranje voor reizen naar Antwerpen

Na crisisoverleg heeft de Provincie Antwerpen besloten om een avondklok in te stellen. De avond voor de avondklok zijn er nog enkele mensen op de terrassen te vinden, sommige horeca zaken hebben hun regels zelf duidelijk en strikt aangegeven, maar mogen vooralsnog open blijven.Beeld ANP

Het reisadvies voor de provincie Antwerpen is bijgesteld naar code oranje. Mensen krijgen het advies alleen naar deze regio in België te reizen als dit echt noodzakelijk is. Reizigers die toch in de provincie zijn, krijgen het dringende advies na terugkeer twee weken in quarantaine te gaan.

Het kabinet heeft dit besluit genomen omdat het aantal besmettingen in Antwerpen de afgelopen periode fors is gestegen. Er is een avondklok aangekondigd voor de hele provincie, tussen 23.30 en 06.00 uur. Mensen kunnen wel door de provincie naar hun bestemming reizen als deze buiten het oranje gebied ligt, maar krijgen het advies om niet te stoppen om te rusten of te tanken.

De laatste tijd krijgen meer Europese plaatsen weer een oranje advies wegens regionale uitbraken van het virus. Maandag werd al een negatief reisadvies afgegeven voor Barcelona. Ook Kroatië kreeg eerder zo’n aangescherpt advies. (ANP)

Laatste nieuws

Het OMT brengt vanochtend advies uit over het gebruik van mondkapjes. ’s Middags spreekt het Veiligheidsberaad over dat advies met minister Van Ark (medische zorg), waarna een toelichting volgt. Volgens de NOS zal het kabinet geen mondmaskers verplichten in de openbare ruimte.

Deelnemers aan jongerenreizen houden ‘zich niet altijd aan de afspraken’, stelt minister Hugo de Jonge van volksgezondheid. Het kabinet gaat jongeren door influencers, op Instagram en Snapchat en in antwoord op zoekopdrachten, laten wijzen op het belang van de coronaregels.

Er komen meer teststraten, laat het kabinet weten. Verder ‘zal worden ingezet op mobiele afnameposten, prikposten van huisartsen en afname bij mensen thuis’.

Volgens het RIVM zijn in de afgelopen week 1329 mensen met het coronavirus besmet. Vorige week waren het er 987. Het aantal gemelde ziekenhuisopnames steeg van 19 naar 23 en het aantal doorgegeven sterfgevallen van 7 naar 9. Het reproductiegetal, steeg van 1,29 naar 1,40.

De actiegroep Viruswaanzin demonstreert zaterdag op het Malieveld in Den Haag. De gemeente heeft toestemming verleend.

In de eerste elf weken van de corona-epidemie zijn ruim tienduizend mensen meer overleden dan de verwachte sterfte zonder epidemie. Dat blijkt uit een nieuwe berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In die periode overleden in Nederland 5900 mensen bij wie Covid-19 met zekerheid was vastgesteld.

Lees ook
Ondanks virusuitbraak wacht Rotterdam met maatregelen

Zorgen om de corona-uitbraak in Rotterdam leiden nog niet tot hernieuwde maatregelen. Wat kan de veiligheidsregio zoal doen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden