Weer

Code oranje in kustprovincies vanwege storm Franklin; minder vluchten en treinen

Harde wind vrijdag op het strand van Scheveningen. Beeld ANP
Harde wind vrijdag op het strand van Scheveningen.Beeld ANP
Redactie Trouw

Het KNMI heeft voor zondagavond code oranje afgegeven voor de kustprovincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland en het IJsselmeergebied vanwege zeer zware windstoten. Code oranje geldt van 20.00 tot 23.00 uur.

In de rest van het land is code geel van kracht. Boven land kunnen windstoten snelheden tot 100 kilometer per uur bereiken, aan zee tot mogelijk 120 kilometer per uur. Langs de westkust, op het IJsselmeer en in het Waddengebied is kans op opnieuw een officiële storm.

Minder treinen en vluchten

Tussen Amersfoort en Apeldoorn, Geldermalsen en Tiel en tussen Alkmaar en Hoorn rijden vanwege herstelwerkzaamheden na storm Eunice sowieso nog geen treinen. Arriva meldde dat er door stormschade nog geen treinverkeer is tussen Maastricht en Sittard.

De NS heeft al kleine aanpassingen aan het dienstregeling gedaan maar sluit niet uit dat de storm leidt tot meer hinder op het spoor in het noordwesten van het land. Reizigers wordt daarom aangeraden om de reisplanner goed in de gaten te houden.

Schiphol heeft 174 vluchten van en naar de luchthaven geschrapt. KLM laat weten dat het 78 vluchten heeft geannuleerd door het weer. Met name de harde wind die zondagavond wordt verwacht, zorgt voor geschrapte vluchten. Ook KLM raadt reizigers aan de website van de vliegmaatschappij in de gaten te houden voor informatie over hun vlucht.

Storm vernoemd naar NOS-weerpresentator

Volgens Weer.nl is er ook maandag nog harde wind en zijn dan windstoten mogelijk van 75 tot 90 kilometer per uur. Aan zee kan het dan opnieuw tot storm komen met windstoten van ruim 100 kilometer per uur.

De nieuwe storm heeft de naam Franklin gekregen. De naam is gekozen ter nagedachtenis aan voormalig weerpresentator van de NOS Frank Kroonenberg. Hij werkte ruim veertig jaar bij het KNMI en heeft bijgedragen aan de totstandkoming van Meteoalarm, het internationale platform met weerwaarschuwingen, en aan de naamgeving van stormen.

De weerdiensten van Ierland, Groot-Brittannië en Nederland werken samen op het gebied van stormnamen. Als in een van die landen een code oranje of rood wordt uitgegeven voor storm, krijgt de storm een naam.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden