Jongeren
Coalitie-Y komt op voor jongeren in de coronacrisis: ‘Omdat we geen risicogroep zijn worden we vergeten’
Jongeren hebben het zwaar in coronatijd: hun inkomen staat onder druk en zij missen het contact met leeftijdsgenoten. Coalitie-Y wil ze een stem geven.
Eenzaamheid en stress, onzekerheid op de banenmarkt en oplopende studieschulden. De problemen onder jongeren zijn niet nieuw, zegt voorzitter Alex Tess Rutten van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb): “Maar in coronatijd liggen ze onder een vergrootglas”. Coalitie-Y, een front van onder meer scholierenverenigingen, studentenvakbonden en de jonge takken van politieke partijen, eist daarom inspraak in het coronabeleid. De groep wil onder meer een expertteam van jongeren voegen bij het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de corona-aanpak. Daarmee geeft zij gehoor aan de eerdere oproep van premier Rutte om ‘een revolutie te starten’.
Coalitie-Y is een anderhalf jaar oud initiatief van politicus Gert-Jan Segers van de ChristenUnie en programmamaker Tim Hofman. Een trits aan jongerengroepen is aangesloten, waaronder het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (Laks), de Nationale Jeugdraad en het Interstedelijk Studenten Overleg (Iso). De jongerenafdelingen van onder meer de ChristenUnie, SP, GroenLinks en PvdA doen ook mee.
In de war
“Jonge mensen staan in de bloei van hun leven, maar dat leven staat nu volledig stil”, zegt voorzitter Rutten van studentenvakbond LSVb. De vereniging krijgt volgens haar ‘zorgwekkende signalen’ van eenzaamheid, angstigheid en stress onder jongeren. Jongvolwassenen waren hier al kwetsbaar voor, zegt Rutten, en het wordt er nu niet beter op. “Juist jongeren hebben een enorme behoefte aan sociaal contact met leeftijdsgenoten.” Daarbij heerst de frustratie dat zij bijvoorbeeld wel samen mogen sporten, maar niet met elkaar mogen afspreken, aldus Rutten. “Jongeren zijn in de war: wat mag nu wel en wat mag niet?”
Ook buiten het sociale leven kampen jongeren met veel onzekerheid, zegt de voorzitter. De problemen stapelen zich op, te beginnen bij hun portemonnee: “Jongeren worden ontslagen omdat zij vaak op basis van een flexibel contract werken. Ze komen in financiële nood en moeten extra bijlenen, met een hogere studieschuld als gevolg.” Vervolgens kunnen zij hun huur niet meer betalen, waardoor huurbazen hun massaal de deur wijzen, aldus Rutten.
“Omdat we geen risicogroep zijn worden we vaak vergeten”, reageert voorzitter Pieter Lossie van scholierenvereniging Laks. Toch gingen de middelbare scholen na de lockdown redelijk snel weer open. “Dat klopt, maar nu treedt er een vertragingseffect op: we mogen weer van alles, maar scholieren krijgen nog steeds half les. Intussen lopen zij een achterstand op, en het gat tussen leerlingen wordt alleen maar groter.”
Adviesdocument
Bovendien is er nog veel onzeker over ‘het nieuwe normaal’ in het onderwijs, zegt Lossie. “Niemand weet hoe het na de zomer verder gaat.” Daar moet snel duidelijkheid over komen, vindt hij. “En laat die scholen snel weer volledig open gaan.”
Om de talrijke problemen onder jonge mensen aan te kaarten, stelt Coalitie-Y de komende weken een adviesdocument op. Daartoe konden jongeren deze week ook hun eigen ideeën aandragen via de website. Sinds maandag zijn er ruim zevenhonderd suggesties binnengekomen, zegt Lossie. “Daar gaan we volop mee aan de slag.”
De stem van jongeren is belangrijk, ook met oog op de toekomst, voegt Rutten toe. “De economische crisis die volgt op de coronacrisis, moeten jongere generaties voor een groot deel dragen. Laat ons er dan ook over meebeslissen.”
Lees ook:
Kinderen denken mee met Rutte: samen sporten tegen eenzaamheid en feestjes op het strand
Kinderen en jongeren moeten meedenken over hoe de anderhalvemetersamenleving eruit moet zien, zo luidt de oproep van premier Rutte. Wat vinden kinderen en jongeren zelf van die oproep, en hebben ze al ideeën?