Asielcrisis

COA: ruim 200 asielzoekers slapen buiten in Ter Apel

Asielzoekers arriveren bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, begin augustus. Het lijkt erop dat vanavond wederom een paar honderd mensen buiten slapen.  Beeld ANP
Asielzoekers arriveren bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, begin augustus. Het lijkt erop dat vanavond wederom een paar honderd mensen buiten slapen.Beeld ANP
Redactie Trouw

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten naar schatting zeker 200 tot 250 asielzoekers komende nacht buiten slapen, zegt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Zaterdag is wel geprobeerd mensen elders onder te brengen, maar dat is niet gelukt.

Mogelijk wordt de groep nog groter als er zich zaterdagavond nog meer mensen in Ter Apel melden. Een woordvoerster noemde de situatie eerder op de dag “zeer zorgelijk”.

In de nacht van vrijdag op zaterdag sliepen er ongeveer veertig mensen buiten. Maar dat deden ze uit eigen keus, niet omdat er geen plekken beschikbaar waren. "Niet iedereen maakt gebruik van de mogelijkheid om mee te gaan naar de crisisnachtnoodopvang of om op stoelen in het aanmeldcentrum te slapen. Sommige mensen voelen zich minder slecht als ze buiten blijven slapen."

De warmte is "te doen" in het aanmeldcentrum, zegt de woordvoerder. Tijdens eerdere warme dagen in juli zijn er al luifels neergezet om extra schaduwplekken te creëren. Ook worden er extra flesjes water en ijsjes uitgedeeld.

Doorstroming stokt

De gevolgen van de gestokte doorstroom van asielzoekers laten zich al maanden het hevigst zien in het Groningse aanmeldcentrum. Dat zit al tijden overvol, waardoor mensen soms buiten moeten slapen. Asielzoekerscentra hebben geen plek meer en statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt niet uitstromen naar een woning.

Het aantal statushouders dat versneld vanuit een azc naar bijvoorbeeld een flexwoning of een omgebouwd kantoorpand is verhuisd, loopt ver achter bij de aantallen in de afspraken die het kabinet daarover heeft gemaakt, zo bleek deze week uit cijfers die het ANP opvroeg bij het COA. Slechts 52 procent van het afgesproken aantal is gerealiseerd.

Lees ook:

Een week in Ter Apel: de chaos is gebleven, voor asielzoekers en medewerkers

Een week lang verbleef verslaggever Johan van Heerde bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Het provisorische kamp op het grasveld is verdwenen, maar de situatie is wel totaal onoverzichtelijk geworden. Ondertussen piept en kraakt de organisatie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden