Graffiti

Cidi wil excuses van Feyenoord om antisemitische graffiti in Rotterdam

Steven Berghuis geeft zijn handtekening aan een fan bij trainingscomplex De Toekomst na zijn eerste training bij Ajax. De aanvaller is overgestapt van Feyenoord naar de landskampioen.  Beeld ANP
Steven Berghuis geeft zijn handtekening aan een fan bij trainingscomplex De Toekomst na zijn eerste training bij Ajax. De aanvaller is overgestapt van Feyenoord naar de landskampioen.Beeld ANP

De antisemitische karikatuur, die een graffititekenaar maakte van een vertrekkend Feyenoordvoetballer, brengt de club in de problemen. Het Cidi eist excuses, maar de club is nog niet zover.

De antisemitische tekening op het graffitimuurtje in de Rotterdamse wijk Crooswijk is inmiddels weggeboend, en Feyenoord heeft er afstand van genomen, maar het Centrum voor Documentatie en Informatie Israël (Cidi) vindt dat niet genoeg. Ze vraagt de voetbalclub om excuses aan te bieden, maar die vindt dat te vroeg.

Haakneus, gele ster en streeppak

Eind vorige week verscheen bij het sportpark Schuttersveld in Rotterdam een graffititekening van voetballer Steven Berghuis, die recentelijk van Feyenoord naar Ajax is overgestapt. Hij was daar op een karikaturale antisemitische wijze afgebeeld: met grote haakneus, en in een gestreept pak dat doet denken aan de kleding die verplicht was in concentratiekampen tijdens de Holocaust, met op de borst een gele ster. ‘Joden lopen altijd weg’, was er in grote letters bijgeschilderd.

Directeur Hanna Luden van het Cidi noemt de tekening ‘walgelijk’, ‘haatdragend’ en ‘extreem kwetsend’. ‘Voor holocaustoverlevenden en hun nabestaanden is deze zoveelste actie pijnlijk en beledigend.’

Feyenoord vindt de karikatuur net zo goed ‘walgelijk’, en de voetbalclub heeft zaterdag bij monde van de woordvoerder afstand genomen van de tekening. Hij beloofde een stadionverbod als blijkt dat de maker van de tekening Feyenoordfan is. Maar het Cidi, dat als taak heeft antisemitisme te bestrijden, kwam zondag alsnog met een open brief.

Afstand nemen is niet genoeg: ook excuses en campagne

Daarin vraagt het Cidi de Feyenoorddirectie om met excuses en een ‘krachtig signaal’ te komen, bijvoorbeeld in de vorm van een bewustwordingscampagne. Luden wil dat er een halt toegeroepen wordt aan het ‘voetbalantisemitisme’, zegt ze in een toelichting over de telefoon. “Je kunt aan deze tekening zien dat het steeds heviger wordt.”

De woordvoerder van Feyenoord vindt excuses te ver gaan, omdat nog niet bekend is wie dit gedaan heeft, en of er een relatie met de club is. Ook wijst hij erop dat Feyenoord al jaren meedoet aan projecten om antisemitische spreekkoren tegen te gaan. Het Cidi gaat aangifte doen tegen de makers van de muurschildering.

Lees ook:

Een keppel dragen, kan dat onbezorgd in Nederland?

Een keppel maakt je in een oogopslag herkenbaar als jood. En dus kwetsbaarder voor antisemitisme. Vier joodse Nederlanders vertellen hoe het is om er een te dragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden