Betaling
Chauffeurs zorgvervoer gaan weer staken: ‘Hiervan kan een normaal mens niet rondkomen’
Het vervoeren van cliënten in de zorg is heel wat anders dan het werk van een gewone taxibestuurder. Chauffeurs willen meer waardering én een betere cao.
Elke ochtend staat chauffeur Paul Peters voor dag en dauw op om cliënten naar hun dagbesteding te brengen. Van 7 tot 11 rijdt hij door Den Haag om iedereen af te zetten, rond drie uur ’s middags haalt hij de cliënten weer op.
Behalve volgende week vrijdag en zaterdag. Peters staakt, hij wil een betere cao met meer loon. “Want dit is geen baan waar een normaal mens van kan rondkomen”, aldus Peters. Nog belangrijker vindt hij een verandering in de ziekteregeling. “Wij rijden kwetsbare groepen. Als je klachten hebt, blijf je snel thuis, want deze mensen lopen extra gevaar. Maar je krijgt dan niet altijd doorbetaald. Dat klopt niet”, zegt hij.
Waardering
Peters mist waardering voor zijn werk. Het vervoeren van zijn cliënten vergt een wat andere aanpak dan het normale chauffeurswerk. De kwetsbare groepen die in zijn busje zitten, kunnen soms amper communiceren. “Eén meisje kan helemaal niet praten, maar ze kan wel goed met haar ogen en door geluiden aangeven wat ze wil.”
Er gaat bij Peters vaak een begeleider mee die in kan grijpen als iemand in de bus bijvoorbeeld een epileptische aanval krijgt. “En ze zorgt ervoor dat cliënten bijvoorbeeld niet aan elkaar gaan zitten. Er wordt ook orde gehouden.”
Loonsverhoging
Vorig jaar legden chauffeurs al twee keer het werk neer voor een betere cao. Werkgeversorganisatie KNV Zorgvervoer en Taxi heeft inmiddels een akkoord gesloten met vakbond CNV. De chauffeurs krijgen er vanaf dit jaar onder meer 8 procent loonsverhoging bij, gevolgd door nog 4 procent verhoging volgend jaar. Nu geldt er ook een wachtdag bij ziekmelding waarop niet wordt uitbetaald. Die wordt in de nieuwe cao geschrapt bij de eerste ziekmelding. En bij ziekte wordt voortaan 80 in plaats van 70 procent loon doorbetaald.
Voor de andere grote vakbond, FNV, waar Peters bij is aangesloten, is dat nog niet genoeg. De bond eist 100 procent doorbetaling bij ziekte en gaat daarom opnieuw over tot stakingen.
Machteloos
De belangenclub voor leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs, LBVSO, is tegen de staking. Door een tekort aan chauffeurs zijn veel leerlingen in het speciaal onderwijs de afgelopen maanden te laat of niet op school gekomen. De aangekondigde staking heeft voor veel spanning gezorgd bij de doelgroep, zegt voorzitter Elijah Delsink. “Het is ongelooflijk en onacceptabel dat wij keer op keer speelbal zijn. Hou ermee op, want onze leerlingen zijn kapot. Ga praten in plaats van staken.”
LBVSO overweegt juridische stappen als hierna nog een keer wordt gestaakt. Volgens werkgeversorganisatie KNV heeft de staking weinig zin omdat er al een akkoord is gesloten met vakbond CNV over een nieuwe cao. De afspraken liggen al ter goedkeuring bij het ministerie. Als de partijen doorzetten staat het FNV machteloos.
Lees ook:
Hoe Elijah (19) de dupe is van de problemen in het leerlingenvervoer
Het leerlingenvervoer kampt met grote problemen. Kinderen die naar speciale scholen gaan zitten soms noodgedwongen thuis. Personeelsgebrek is niet de enige oorzaak.
Kamer: laat gemeenten betalen voor crisis leerlingenvervoer
Uren te laat op school of überhaupt niet worden opgehaald door het taxibusje. Door een tekort aan chauffeurs is dit voor veel kinderen die gebruik maken van het leerlingenvervoer in het speciaal onderwijs de praktijk van alledag. De Kamer roept het kabinet op tot actie.