Aanslagen

Celstraffen tot acht jaar voor aanslagen Poolse supermarkten

Schade nadat er begin 2021 een explosief was afgegaan bij een Poolse supermarkt in Tilburg. Beeld Arie Kievit
Schade nadat er begin 2021 een explosief was afgegaan bij een Poolse supermarkt in Tilburg.Beeld Arie Kievit

Meermaals werden gevels van Poolse supermarkten twee jaar geleden vernield met explosieven. Een reeks heftige aanslagen, vindt de rechtbank, die de daders vrijdag tot acht jaar celstraf oplegde.

Isabel Baneke

Alle vijf moeten ze de cel in: de reeks ontploffingen die de mannen rond de jaarwisseling van 2020 op 2021 veroorzaakten bij Poolse supermarkten, getuigt volgens de rechtbank van Alkmaar van ‘een brutaliteit van de buitencategorie’. Tot vijf keer toe werden ravages aangericht in winkels, onder meer in Tilburg, Heeswijk-Dinther en Beverwijk.

Met name de enorme schade en angst die de twintigers veroorzaakten, rekent de rechter het groepje aan. Hele gevels werden opgeblazen, woningen raakten zwartgeblakerd en een 88-jarige vrouw belandde in het ziekenhuis. Wegens zijn coördinerende rol bij drie van de aanslagen kreeg Sergio S. de hoogste straf: acht jaar gevangenis. Tegen hem had justitie negen jaar cel geëist.

Rechtbank milder dan OM

Ook voor de andere daders was de rechtbank milder dan het Openbaar Ministerie. Zo kreeg Hyron A. geen zestien maar elf maanden jeugddetentie, de laagste straf van de groep. De 21-jarige jongeman betuigde spijt in de rechtbank. Hij kreeg pas een paar dagen voor de eerste aanslag te horen wat er precies van hem verwacht werd, legde hij uit: een ruit inslaan, een jerrycan met benzine tegen de gevel plaatsen en op afstand een explosief tot ontploffing brengen.

Door het gemak waarmee de aanslagen zijn gepleegd, vermoedt de rechtbank dat de daders geen moment tot zich hebben laten doordringen wat de gevolgen voor mogelijke slachtoffers konden zijn. In Aalsmeer slingerden bij de eerste ontploffing brokstukken met glas en hout tot dertig meter ver. Samen moeten de daders 166.000 euro aan schadevergoedingen afdragen aan de eigenaren en omwonenden van de winkels.

De opdrachtgever is nog altijd een vraagteken, net als het motief van het excessieve geweld. Wel heeft het OM een vermoeden wie de tussenpersoon is die de vijf mannen aanstuurde. De man zit vast voor moord. Justitie beslist later of hij wordt vervolgd voor zijn rol bij de explosies bij de supermarkten.

Lees ook:

Waarom Poolse supermarkten werden opgeblazen, blijft onduidelijk

Naar het motief blijft justitie gissen. De vijf verdachten houden de kaken op elkaar, ook in de rechtbank lieten zij niets los over de persoon die hen rond de jaarwisseling van 2020 op 2021 ronselde voor een reeks ontploffingen bij Poolse supermarkten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden