Zwarte Piet

CDA-Kamerlid van Dam roept op tot heroverweging in zaak tegen Akwasi

Chris van Dam (CDA) in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Het zou goed zijn als er een ‘dubbele heroverweging’ komt in de zaak rond de uitspraak van rapper Akwasi over Zwarte Piet tijdens de Black Lives Matter-demonstratie op 1 juni in Amsterdam. Dat twittert CDA-Kamerlid en voormalig officier van justitie Chris van Dam zondag.

Van Dam reageert met zijn tweet op het bericht van De Telegraaf zaterdag dat de officier van justitie die namens het Openbaar Ministerie (OM) de beslissing ondertekende om Akwasi niet te vervolgen, tot voor kort samenwerkte met Kick Out Zwarte Piet (KOZP)-activist Mitchell Esajas. Tot 20 juli zaten beiden in het bestuur van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA), meldde die krant.

Het OM Amsterdam wijst een dergelijke ‘heroverweging ‘ echter van de hand. De instantie zegt dat dat de officier in kwestie in juli de bestuursfunctie heeft neergelegd.  Ook was de leiding van parket Amsterdam op de hoogte van de nevenfunctie van de officier. Om ervoor te zorgen dat het Openbaar Ministerie middenin de samenleving kan functioneren, worden officieren van justitie juist gestimuleerd nevenfuncties te bekleden. “Vanwege haar betrokkenheid bij het onderwerp discriminatie lag een nevenfunctie op dit terrein voor de hand. De hoofdofficier is van mening dat er bij de uitoefening van deze bestuursfunctie geen sprake is geweest van conflicterende belangen.”

Hoewel het OM benadrukt dat de parketleiding volledig achter de officier staat en alle vertrouwen in haar heeft, is zij toch van een zaak gehaald die maandag voor de rechtbank in Amsterdam dient.  Dat doet het OM omdat omdat de strafzaak centraal moet staan, en dus niet de officier van justitie. “Omdat zij nu zo in de schijnwerpers is komen te staan zou haar aanwezigheid de aandacht kunnen afleiden van de inhoud van de zaak, hetgeen onwenselijk is.”

Lees ook:

OM vervolgt Akwasi niet voor ‘opruiende’ uitspraak over Zwarte Piet op de Dam

Het OM besloot eerder deze week de zaak tegen Akwasi voorwaardelijk te seponeren. Als Akwasi binnen een jaar nogmaals een strafbaar feit begaat, dan zal hij zich niet alleen voor dat nieuwe feit maar ook voor de uitspraak op 1 juni 2020 voor de rechter moeten verantwoorden, aldus justitie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden