Provinciale Staten

CDA Brabant stapt uit coalitie om stikstofbeleid

Vrijdagmiddag demonstreerden boeren opnieuw voor het Brabantse provinciehuis in Den Bosch, om te demonstreren tegen de voorgenomen stikstofmaatregelen. Beeld ANP

Het CDA is uit de coalitie gestapt van de Provinciale Staten in Noord-Brabant. Dat melden het Brabants Dagblad en Omroep Brabant. 

De partij kon het niet eens worden over het te voeren stikstofbeleid met de andere coalitiepartijen -  VVD, GroenLinks, D66 en PvdA. Vandaag werd in het provinciehuis in Den Bosch vergaderd over te nemen maatregelen en data vanaf wanneer die maatregelen van kracht zouden moeten worden. Fractievoorzitter Ankie de Hoon maakte tijdens een stemming over een deadline voor boeren bekend haar coalitiepartners niet te kunnen volgen. Het CDA botst over dat onderwerp al maanden met de andere partijen en verbindt daar nu conclusies aan, schrijft Omroep Brabant.

Omroep Brabant noemde het opvallend dat CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg een groot deel van de middag op de publieke tribune zat, en tijdens een schorsing twee keer bij de fractie aanschoof. Dat leidde eerder op de dag al tot speculaties. “Wij hebben wel vaker gasten bij onze vergaderingen”, was het commentaar van CDA-fractievoorzitter Ankie de Hoon.

Veel kritiek van boeren

De afgelopen tijd kreeg de coalitie veel kritiek vanuit de agrarische sector, omdat veehouders uiterlijk 1 april 2020 nieuwe vergunningen moeten hebben aangevraagd voor milieuvriendelijkere stalsystemen. Boeren willen langer de tijd, en ook het CDA wil hen dus meer tijd gunnen. 

De onenigheid in de coalitie over het landbouwbeleid was in november al aanleiding voor twee CDA-gedeputeerden om hun ontslag in te dienen. Renze Bergsma en Marianne van der Sloot lieten toen weten niet meer geloofwaardig te kunnen functioneren.

De overgebleven vier coalitiepartijen waren de enige partijen die het stikstofbeleid steunden in de Provinciale Staten. Met het vertrek van het CDA is de coalitie is haar meerderheid kwijt. Onduidelijk is nog of er een nieuwe formatie zal komen, of dat de partijen als minderheidscoalitie verder gaan. 

Lees ook:

 Spontane boerenactie bij Eindhoven Airport loopt met een sisser af

Aan de spontane actie van boze boeren bij Eindhoven Airport liep vrijdag aan het begin van de avond met een sisser af. Nadat met de politie was afgesproken een rondje te rijden,vertrokken ze hierna van het luchthaventerrein.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden