Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gebruikt de term ‘burn-out’ niet meer en spreekt voortaan liever van ‘psychische vermoeidheid door het werk’. ‘Burn-out’ is een term waarover volgens het CBS steeds meer verwarring ontstaat.
Want wat is een burn-out eigenlijk, vraagt het statistiekbureau zich af, verwijzend naar het boek In de ban van burnout (2022) van de Amsterdamse psychiater en onderzoeker Christiaan Vinkers. De klachten – vermoeidheid, prikkelbaarheid, slecht slapen, somberheid - vallen nauwelijks te onderscheiden van een depressie of angststoornis.
Er bestaat ook volgens Vinkers geen betrouwbare test om een burn-out vast te stellen. Huisartsen stellen de diagnose wel, maar daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Psychiaters erkennen de diagnose helemaal niet en hij komt evenmin voor in het handboek DSM, waarin alle stoornissen staan opgesomd.
Lat lag erg laag
Bovendien zijn de cijfers die het CBS door de jaren heen presenteerde, lastig te interpreteren, meldt het statistiekbureau zelf. De lat lag nogal laag. Wie twee keer per maand opzag tegen het werk, had al last van burn-outklachten. Eerder meldde het CBS samen met TNO dat vorig jaar 1,3 miljoen werknemers in Nederland gebukt gingen onder burn-outklachten.
Het begrip ‘psychische vermoeidheid door het werk’ is een verbetering, zegt Vinkers desgevraagd. “Hoewel de klachten van mensen niet uitsluitend terug te voeren zijn op het werk. Vaak spelen privéomstandigheden evengoed een rol.”
Het CBS schrapt de term overigens niet uit alle publicaties. Als zorginstellingen data aanleveren waarin ‘burn-out’ voorkomt, neemt het CBS die formulering over.
Lees ook:
Quiet quitters zijn klaar met de ratrace
Wordt je leven beter door hard te werken? Quiet quitters denken van niet. Deze jonge werknemers doen wat de baas van ze verlangt, niet meer. Waarom zouden ze?