Jeugdzorg

CBS: Minder jongeren doen een beroep op de jeugdzorg

Jeugdzorgwerkers voerden vorig jaar actie voor meer geld voor jeugdzorg en minder administratiedruk.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Jeugdzorgwerkers voerden vorig jaar actie voor meer geld voor jeugdzorg en minder administratiedruk.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het aantal jongeren dat in 2020 een beroep deed op de jeugdzorg is met ongeveer 3 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het CBS.

Dat is opvallend: sinds gemeenten in 2015 verantwoordelijk werden voor de organisatie van de jeugdzorg, groeide de groep jongeren die er gebruik van maakt juist ieder jaar.

Vooral tijdens de eerste golf van de coronacrisis (april en mei) zijn minder nieuwe trajecten gestart dan in dezelfde maanden van 2019. In 2020 kreeg in totaal kreeg bijna één op de tien jongeren tot 23 een vorm van jeugdzorg, variërend van bijvoorbeeld begeleiding bij dyslexie tot complexe specialistische jeugdpsychiatrie. In totaal ging het om 429.200 jongeren, ruim 14.300 minder dan in 2019.

Gemiddeld maakten jongeren wel langer gebruik van de zorg en begeleiding dan een jaar eerder. Jeugdzorgtrajecten die in 2020 werden afgesloten, duurde gemiddeld 413 dagen. In 2019 was dit nog 385 dagen. Vooral tijdens de eerste golf van de coronacrisis (april en mei) zijn minder nieuwe trajecten gestart dan in dezelfde maanden van 2019.

Lees ook:

Is 613 miljoen euro genoeg om de problemen in de jeugdzorg op te lossen?

Het demissionaire kabinet trekt dit jaar 613 miljoen euro uit om gemeenten te helpen de problemen in de jeugdpsychiatrie aan te pakken. Vijf vragen over die problemen én de oplossingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden