Ondergedoken leraar

Cartoonist Bertrams over bedreigingen rond zijn spotprent: ‘Het is zoeken naar een rel’

De cartoon van spotprenttekenaar Joep Bertrams van een onthoofd figuur met een Charlie Hebdo-shirt aan, dat uit zijn nek nog zijn tong uitsteekt naar zijn Islamitische beul. Onder de cartoon staat de tekst ''onsterfelijk''. Bertrams won er in 2015 de inktspotprijs mee.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
De cartoon van spotprenttekenaar Joep Bertrams van een onthoofd figuur met een Charlie Hebdo-shirt aan, dat uit zijn nek nog zijn tong uitsteekt naar zijn Islamitische beul. Onder de cartoon staat de tekst ''onsterfelijk''. Bertrams won er in 2015 de inktspotprijs mee.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Cartoonist Joep Bertrams verbaast zich over de gevoeligheid rond zijn eigen spotprent over Charlie Hebdo. Die gaf aanleiding tot bedreigingen aan het adres van een docent van het Rotterdamse Emmauscollege. De docent in kwestie is inmiddels ondergedoken.

Stefan Keukenkamp

Bertrams (74) zag het incident rond zijn spotprent afgelopen maandag via Twitter voorbijkomen. “Ik vond het eigenlijk heel vervelend dat iemand met zo’n prent, die op de verkeerde manier wordt begrepen, in de problemen komt”, reageert de cartoonist.

Een docent van het Emmauscollege in Rotterdam wordt ernstig bedreigd vanwege een cartoon, getekend door Bertrams, over de aanslag op Charlie Hebdo in 2015. Op de spotprent, die al vijf jaar in de school hing, is een onthoofde man te zien in een Charlie Hebdo-shirt die de tong uitsteekt naar een jihadist die hem net heeft onthoofd. Een aantal leerlingen zag de jihadist aan voor de profeet Mohammed.

“Dat kan natuurlijk niet, dat is belachelijk”, zegt Bertrams. De cartoonist verbaast zich over de gevoeligheid. “Het is het zoeken naar een rel. Het is een jihadist die dat gedaan heeft. Hoe moet ik die dan tekenen? Met een hoge hoed?”

Het Emmauscollege in Rotterdam.  Beeld ANP
Het Emmauscollege in Rotterdam.Beeld ANP

Heftige bedreigingen

Op de Rotterdamse school ontstond afgelopen maandag hevige discussie over de cartoon, tijdens de herdenking van de onthoofde Franse docent Samuel Paty. Een docent van de school in Rotterdam raakte in discussie met een aantal islamitische meisjes die vonden dat de cartoon van Bertrams moest worden verwijderd van een prikbord. Vervolgens verscheen een foto van de tekening op Instagram, wat leidde tot heftige bedreigingen aan het adres van de docent. Inmiddels is hij ondergedoken, meldt NRC.

De cartoonist onderstreept nog maar eens dat zijn prent niks met de profeet te maken heeft. “Dan kun je van iedereen met een baard en een zwarte doek om zijn hoofd zeggen dat het de profeet is”, zegt Bertrams. “Op deze manier wordt het een lastig verhaal.”

Uiteindelijk zou de prent op de Rotterdamse school alsnog zijn weggehaald. Bertrams: “Dat vind ik wel raar. Je moet uitleggen hoe de cartoon is bedoeld. En als leerlingen het daar niet mee eens zijn dan is dat hun probleem.”

‘Ze krijgen ons niet klein’

Bertrams tekende de cartoon na de aanslag op Charlie Hebdo in 2015. In dat jaar won hij met de cartoon ook de Inktspotprijs. De prijs voor de beste politieke tekening van het jaar, georganiseerd door Stichting Pers en Prent.

“Heel gek, deze cartoon heeft niets met de profeet van doen”, reageert Niels Beugeling, voorzitter van de stichting. “Dat is het enge van deze tijd. Dingen worden uit de context gehaald, en het hele verhaal erachter verdwijnt. Mensen zien alleen nog maar een bebaarde man met een zwaard. Dat dit verkeerd wordt uitgelegd is heel jammer en ook heel eng.”

Beugeling zegt dat de jury in 2015 niet om de prent heen kon. “Het was de ene tekenaar die opkwam voor de andere tekenaar, met humor. Dat valt niet te overwinnen. Het was zo’n ongelofelijke voorval met enorme impact.” Bertrams wilde met de spotprent zeggen: ‘Kom op jongen. Ze krijgen ons niet klein.’ Nu hoopt hij vooral dat het snel weer rustig wordt rondom de docent. “Dit is heel vervelend voor de leraar in kwestie. Laten we voorlopig even rustig doorademen.”

Lees ook:

Franse docent en essayist:‘Wij maken geen uitzondering voor de islam’

Franse leraren moeten na de aanslag op Samuel Paty geen rekening houden met religieuze gevoeligheden van leerlingen. Dat zegt docent en essayist Iannis Roder.

Zou een les over Paty de kloof die er heerst sinds 9/11 niet juist wijder maken?

Op 12 september 2001 gooide mijn geschiedenislerares het programma overhoop. We gingen het twee maanden over de geschiedenis van de islam hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden