Drugsgebruik
Cannabis blijkt schadelijker voor het hart dan gedacht
Voor het eerst onderzochten artsen het effect van cannabis op het hart. De helft van de patiënten die overdoseren, krijgt tijdelijke hartproblemen. Bij een kleine groep 50-minners leidt dit tot een hartinfarct.
Artsen van het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam zien elk jaar ruim 2100 patiënten die drugs hebben gebruikt op de spoedeisende hulp (SEH) belanden. De toenemende instroom van overdoseringen op de SEH is bekend, maar onduidelijk was wat de rol is van cannabis bij hartproblemen. Een grote groep gebruikers mengt meerdere drugs, wat mengintoxicatie heet. Daarom onderzocht het OLVG de groep die overdoseerde met uitsluitend cannabis, al dan niet in combinatie met alcohol.
Cannabis is schadelijker dan gedacht. Promovenda Femke Gresnigt, tevens SEH-arts, ontdekte dat bij deze groep van 350 patiënten per jaar de helft last had van hartklachten: hartkloppingen, flauwvallen of pijn op de borst. Anderen hebben paniekaanvallen of moeten overgeven.
De stroom drugspatiënten blijft groeien: “Het is een gigantische hoeveelheid. Bijna zes personen per dag. Dat legt een enorme claim op onze capaciteit”, signaleert cardioloog Robert Riezebos van het OLVG-ziekenhuis. Dat bedient de helft van de hoofdstad, dus de cijfers voor heel Amsterdam zijn hoger.
Hartinfarcten door drugs
Dan is er nog een zeer kleine groep drugsgebruikers die per ambulance wordt aangevoerd. Het tweede onderzoek dat Gresnigt binnenkort publiceert, gaat hierover. Het blijkt dat een kwart van alle hartinfarcten bij patiënten onder de vijftig jaar zeer waarschijnlijk veroorzaakt wordt door drugs. 16 procent werd direct gerelateerd aan cannabisgebruik, 5 procent aan cocaïne, 2,6 procent aan beide. Dat gaat om vijftien mensen per jaar bij het OLVG.
“Vijftien hartinfarcten per jaar door drugs lijkt niet veel, maar het is doodzonde”, zegt Riezebos. De drugs zorgen voor een gemiddeld groter infarct. Dat betekent levenslang medicatie gebruiken en een verzwakte hartfunctie. De gedachte is dat cannabis een onschuldige drug is. “Maar wij zien steeds vaker de complicaties en excessen.”
Cardioloog Riezebos maakt zich zorgen over de normalisering van drugs onder jongeren en de stijging van het aantal veelgebruikers. “Het klopt dat de meeste cannabispatiënten na het slikken van een kalmeringsmiddel naar huis kunnen. Maar dit is geen gezonde lifestyle. Drugs zijn niet altijd leuk, en soms gevaarlijk. Betere voorlichting op scholen en aan toeristen is hard nodig. De helft van het uitgaanspubliek in Amsterdam gebruikt harddrugs. Dat betekent nog meer problemen voor de toekomst.”
Vijf verschillende drugs
De SEH-drugspatiënten zijn vooral mannen, met een gemiddelde leeftijd van 31 jaar. In vier jaar tijd behandelde het OLVG 8600 overdoseringen, vaak vanwege die mengtoxicatie. Bij Nederlanders in het OLVG was dat vorig jaar een kwart, bij toeristen zelfs 66 procent. “Het valt op dat toeristen soms enkele uren na aankomst al vijf verschillende drugs hebben geprobeerd”, zegt Gresnigt.
Tot slot bekeken de artsen coronajaar 2020. Het aantal drugsincidenten halveerde toen bijna. Ook cannabisincidenten namen zienderogen af, vooral door het wegblijven van massa’s toeristen. Dat ruim 80 procent van de cannabispatiënten buitenlander is, komt ook doordat zij de kracht van de THC in nederwiet onderschatten. Dat lijkt een herhaling van de geschiedenis: in de vorige eeuw stierven tientallen buitenlanders in Amsterdam aan heroïne, die hier ongekend zuiver was. Door het hoge THC-gehalte zijn er in Amsterdam ook relatief meer psychoses onder jongeren dan elders.
Volgens recent onderzoek voor de gemeente zijn er in de metropoolregio Amsterdam 114.000 volwassen cannabisgebruikers. Maar ook minderjarigen roken wiet of hasj, volgens enquêtes onder scholieren 12 procent van de 16-jarigen. Dan zijn er nog de dagjesmensen die komen feesten in de hoofdstad. En als klap op de vuurpijl drie miljoen (in 2018) buitenlandse toeristen die vijf à zes keer een coffeeshop in Amsterdam bezochten.
Lees ook:
Laat het wietexperiment niet tot meer psychoses leiden
Gebruik van cannabis vergroot de kans op psychiatrische problemen. Dus moet op de verpakking een waarschuwing komen, menen psychiaters Kor Spoelstra en Rikus Knegtering.