TeamAlert

Campagne moet jongeren onder invloed van drugs uit het verkeer houden

Een drugscontrole bij Dordrecht. Vorig jaar werden 12.067 rijdende drugsgebruikers aangehouden. Beeld ANP
Een drugscontrole bij Dordrecht. Vorig jaar werden 12.067 rijdende drugsgebruikers aangehouden.Beeld ANP

Ook al zijn er momenteel geen festivals en grote feesten, nog steeds stappen veel jongeren onder invloed van drugs achter het stuur. De stichting TeamAlert probeert hen ervan te weerhouden.

Al worden pilletjes en lijntjes nu niet tussen zweterige lichamen in clubs en discotheken geconsumeerd, ook in coronatijd blijven jongeren drugs gebruiken. Nu doen ze dat op huisfeestjes, maar ze stappen vervolgens nog steeds achter het stuur terwijl ze onder invloed zijn. TeamAlert, een stichting ter bevordering van de verkeersveiligheid onder jongeren, wil dat dit verandert. Donderdag zijn ze de campagne Rij Drugsvrij gestart.

Uit de meest recente politiecijfers blijkt dat vorig jaar 12.067 rijdende drugsgebruikers werden aangehouden. In 2018 waren dit er 5446. De politie gebruikt speeksel- en bloedtesten om drugsgebruik vast te stellen.

Ook dat korte stukje is gevaarlijk

Jongeren verkijken zich er snel op, maar ook dat korte stukje van je vriend naar huis rijden is gevaarlijk, zegt TeamAlert. Eerder onderzoek van de stichting wijst uit dat jongeren vaak denken dat het naar huis rijden wel even kan, omdat het laat in de avond rustig is op straat. En als de vrienden het doen, dan doen zij het ook.

De campagne probeert jongeren via de website rijdrugsvrij.nl en via sociale media bewuster te maken van de risico's op ongelukken, en biedt de nodige informatie en tips over drugsgebruik en het verkeer. Zo is er in het campagnemateriaal te lezen hoe lang je niet kunt rijden bij het gebruik van speed, xtc, cocaïne, GHB en hasj of wiet. Bij xtc kan het 16 tot 40 uur duren voordat je nuchter genoeg bent om te rijden.

Lees ook:

Verveling en sleur, dus zijn studenten meer drank en drugs gaan gebruiken tijdens de lockdowns

Studenten zijn meer drank en drugs gaan gebruiken sinds het begin van de coronapandemie, blijkt uit een enquête. Verveling en sleur eisen hun tol.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden