Dreigement

Cafés en restaurants muiten: ‘Wij gaan sowieso open’

De tafels en stoelen op de terrassen op de Grote Markt in Groningen zijn opgestapeld en opgeruimd.  Beeld Kees van de Veen
De tafels en stoelen op de terrassen op de Grote Markt in Groningen zijn opgestapeld en opgeruimd.Beeld Kees van de Veen

Een flink aantal cafés en restaurants zegt half januari open te gaan. Ook als het kabinet dat nog verbiedt.

Drie weken geleden, op de elfde van de elfde, hing Johan de Vos al een enorm spandoek op de gevel van zijn café. ‘Doekje voor het bloeden’, stond erop. Want ook bij de opening van het carnavalsseizoen moest zijn café dicht blijven, en dat kost hem veel geld.

Nu is de eigenaar van café Boerke Verschuren in Breda het echt zat: De Vos kondigt aan op 17 januari weer open te gaan, of het kabinet dat nu toestaat of niet. Dat doet hij samen met horecabedrijven in vijftig steden en regio’s. De Vos is hun woordvoerder. “Er rest nu niets meer dan de keuze: open of failliet gaan”, zegt hij.

Het gaat om ondernemers in vijftig lokale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Daarvan heeft de branchevereniging er ruim 230. Onder meer in Breda, Maastricht, Eindhoven, Leiden, Leeuwarden, Arnhem, Nijmegen en Alkmaar hebben horecabedrijven zich bij de actie aangesloten. Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht doen niet mee. 

Eerder riep KHN-voorzitter Robèr Willemsen zijn achterban op niet dwars te doen. KHN zal volgens hem nooit oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Maar de cafés die nu aankondigen open te gaan zijn het vertrouwen in het kabinet kwijt. Ze kunnen niet anders dan ongehoorzaam zijn, zeggen ze, omdat ze op omvallen staan en steun vanuit de overheid uitblijft.

‘Onze branche is niet het probleem’

KHN vroeg het kabinet vlak voor afgelopen weekend al om snel duidelijkheid te geven over de vooruitzichten. Daar moet de branche waarschijnlijk nog tot volgende week op wachten, als premier Rutte weer een persconferentie houdt over de coronacrisis. Maar minister Hugo de Jonge (volksgezondheid) merkte vorige week al terloops op dat cafés en restaurants vermoedelijk nog wel tot na half januari dicht moeten blijven.

Langer gaat het zeker niet duren, hebben de muitende KHN-afdelingen nu verklaard. Ze kiezen bewust voor heropening in januari, om te grote drukte rond de feestdagen te vermijden. “We willen voorkomen dat eventueel oplopende cijfers aan ons toe worden geschreven”, zegt De Vos. Bij de heropening houden ze zich aan de protocollen voor veilige opening die KHN al eerder heeft opgesteld. “Want wij zijn ervan overtuigd dat onze branche niet het probleem is.”

Horecaondernemingen moesten in maart al dicht, mochten in de zomer beperkt open, maar sloten half oktober opnieuw de deuren, terwijl daar volgens de branche niet genoeg steun van de overheid tegenover staat. In een gesprek met minister Hoekstra (financiën) afgelopen maandag, deed KHN daarom een nieuwe poging om de zorgen van de branche over het voetlicht te brengen. “Tegenover 100 procent verplichte sluiting hoort 100 procent compensatie te staan”, stelt voorzitter Willemsen.

Lees ook:

De horeca is de wanhoop nabij en wil weten: wanneer mogen de deuren eindelijk open?

Op Kerst rekenen cafés en restaurants al niet meer. Maar wanneer mogen ze dan wél open? Ze willen duidelijkheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden