Dagvaarding

Burgers stappen naar de rechter om etnisch profileren door marechaussee

null Beeld ANP
Beeld ANP
Redactie

Twee burgers en een reeks maatschappelijke organisaties stappen naar de rechter vanwege etnisch profileren door de Koninklijke Marechaussee. Volgens hen selecteert de marechaussee tijdens grenscontroles mensen die ze controleert onder meer op grond van hun uiterlijk, huidskleur, of afkomst. Dat is discriminatie, aldus de organisaties, die de rechter gaan vragen er een einde aan te maken.

Volgens Jair Schalkwijk van Controle Alt Delete, een van de organisaties die naar de rechter stapt, gebruikt de marechaussee algemene risicoprofielen waarin etniciteit een rol speelt, zoals mannen die snel lopen, goed gekleed zijn en die er ‘niet Nederlands’ uitzien. Dat bleek volgens hem toen een van de burgers die betrokken is bij de rechtszaak een klachtenprocedure startte nadat hij er tijdens de controle was uitgepikt. “Tijdens een gesprek met de KMar kwam dat risicoprofiel van het snelle lopen, goed gekleed gaan en een niet Nederlands uiterlijk hebben op tafel. Je vraagt je dan toch af hoe een Nederlander er volgens de marechaussee uitziet.”

Risicoprofielen

In het voorbeeld ging het om een controle op Eindhoven Airport na een vlucht vanuit een Schengenland. Dat betekent dat passagiers hun paspoort niet hoeven te laten zien, maar de marechaussee kan wel controles uitvoeren.

De organisaties, naast Controle Alt Delete onder meer Amnesty International en antidiscriminatie­bureau Radar, vinden dat de marechaussee door afkomst mee te nemen in de risicoprofielen bijdraagt aan de stigmatisering van etnische minderheden. Ook tasten zulke profielen volgens hen het vertrouwen in de overheid aan.

Vandaag krijgt de Nederlandse staat een dagvaarding op de mat. Het gaat om een bodemprocedure, wat betekent dat het waarschijnlijk nog wel even duurt voordat de rechter zich over de zaak buigt.

Lees ook:

Amsterdam belooft etnisch profileren door agenten steviger aan te pakken

De politie in Amsterdam heeft het ongewenste etnisch profileren niet onder controle, blijkt uit onderzoek. Burgemeester Halsema wil een scherpere aanpak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden