Geweld

Burgemeesters willen landelijk messenverbod voor jongeren

null Beeld

Ruim 70 procent van de burgemeesters wil een messenverbod voor jongeren, blijkt uit een enquête van de NOS.

ANP/Redactie

In een aantal gemeenten, waaronder sinds vorige week Zaanstad, geldt al een verbod op het dragen van gevaarlijke voorwerpen zoals messen en slagwapens. Burgemeesters denken dat het duidelijker is om in het hele land één lijn te trekken.

Dat meldt de NOS, op basis van een enquête die door 194 burgemeesters is ingevuld. Daarvan is 22 procent voorstander van een verbod op het dragen van messen en 14 procent voorstander van een verkoopverbod. Om het messenverbod te kunnen handhaven, verwachten burgemeesters resultaat van kluisjescontroles op scholen: bijna 80 procent van de voorstanders denkt dat dit een effectief middel is.

VVD en CDA zijn positief over een ruimer verbod op steekwapens. Het CDA wil daarom de mogelijkheid om preventief te fouilleren verruimen. “Dan kun je optreden voordat het mis gaat.” De VVD wil snel in debat met justitieminister Ferd Grapperhaus. “Jongeren die met messen op zak lopen is echt een escalerend probleem. Een uitbreiding van de lijst met verboden messen lijkt me logisch. We zullen in de Kamer bespreken of en hoe we dat landelijk vervolg moeten geven”, stelt Kamerlid Jeroen van Wijngaarden.

Lees ook:

Boa’s slaan alarm om messen en toenemende agressie in de trein. ‘Het zijn meestal jonge gassies’

De aanwezigheid van steekwapens in de trein en de toenemende agressie zijn alarmerend, schrijven 650 handhavers van de NS in een brandbrief aan de directie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden