Uitlaatklep

Burgemeesters willen kleinschalige evenementen als alternatief tijdens jaarwisseling

De wijk Duindorp in Den Haag, waar het de voorgaande jaarwisseling nog onrustig was.Beeld Arie Kievit

De voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s pleiten voor het organiseren van kleinschalige evenementen tijdens de jaarwisseling. Alternatieven voor het afsteken van vuurwerk zijn volgens hen hard nodig om de druk op de handhaving te verminderen.

De burgemeesters die onderdeel uitmaken van het Veiligheidsberaad schrijven in een gezamenlijke verklaring dat het rustig verlopen van de jaarwisseling op veiligheidsgebied de grootste uitdaging wordt in de decembermaand. Georganiseerde kleinschalige activiteiten ‘voor jong en oud’ helpen bij een veilige jaarwisseling, stellen zij. ‘Hierdoor kunnen mensen wat stoom afblazen en neemt de druk op het handhaven van de openbare orde en veiligheid af.’

Dinsdagavond liet voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls bij het tv-programma ‘Op1' weten dat de veiligheid in het geding komt als er geen alternatief wordt gevonden voor het afsteken van vuurwerk. ‘Het moet wel goed georganiseerd worden, anders krijg je illegaliteit. Als we alleen maar ‘nee’ blijven zeggen, dan moet er handhaving bijkomen.’

De burgemeesters binnen het Veiligheidsberaad willen snel duidelijkheid over welke coronaregels er eind december van kracht zijn en noemen dat een randvoorwaarde. Ook andere burgemeesters worstelen intussen met de vraag hoe je alternatieven moet organiseren. In Ede liep de jaarwisseling vorig jaar nog uit de hand. “De zorg blijft hoe je de klojo’s die toch met vuurwerk aan de gang willen en onrust willen maken bereikt en hen van de straat houdt”, zegt burgemeester René Verhulst. “Daar hebben we nog geen oplossing voor.”

Het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) denkt daar wel over na. NJI-adviseur Anita Kraak gelooft dat dit op verantwoorde wijze kan, zeker als het kleinschalig blijft. Dat past volgens Kraak bij de behoefte van jongvolwassenen en ook bij hun ontwikkeling naar volwassenheid. “Zo leren ze dat ze ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben.” Kraak onderstreept dat ideeën voor een nieuwjaarsfeest bij de jongeren zelf opgehaald moeten worden. “Als het niet aansluit bij wat ze willen, gaat een mooie kans verloren”.

Lees ook:

Er komt een algeheel vuurwerkverbod, maar vooralsnog alleen tijdens deze jaarwisseling

Het kabinet wil dit jaar een algeheel verbod op het kopen en afsteken van vuurwerk. Met deze maatregel moeten de overbelaste hulpverleners en ziekenhuizen in de coronapandemie worden geholpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden