Politiecultuur

Burgemeesters regio Den Haag ontkennen ‘verziekte cultuur’ politie

Ook de politie maakt fouten, maar twijfelen aan de integriteit van het hele regionale korps, gaat voor elf burgemeesters in de regio Haaglanden te ver. In een gezamenlijke verklaring reageerden ze dinsdag op de klachten van verschillende maatschappelijk groeperingen en drie Haagse oppositiepartijen. De politie zou structureel discrimineren en agenten zouden schuldig zijn aan racisme. De burgemeesters vinden een veralgemenisering ‘verwerpelijk en gevaarlijk’. Volgens hen zijn er juist wel lessen getrokken uit voorgaande incidenten.

Vorige week werd duidelijk dat de Leidse politiechef Fatima Aboulouafa niet mag terugkeren bij de regionale politie-eenheid Den Haag (waar Leiden onder valt) , nadat ze eerder al op non-actief werd gezet. Ze haalde misstanden aan binnen het korps, maar kreeg daarbij weinig steun bij de korpsleiding. Twintig maatschappelijke organisaties dienden klacht in bij korpschef Erik Akerboom. Ze verwijten de Haagse politieleiding dat deze niet ingrijpt. Daarnaast hebben de Haagse oppositiepartijen NIDA, Islam Democraten en de Haagse Stadspartij afgelopen maandag het vertrouwen opgezegd in de politieleiding. Zelf diende Aboulouafa een klacht in tegen minister Grapperhaus (justitie en veiligheid)  wegens smaad en laster.

De elf burgemeesters vinden dat fouten bij de politie moeten worden erkend, dat er van moet worden geleerd en dat er ook eventueel excuses moeten komen. Maar van een ‘verziekte cultuur’ is er volgens hen absoluut geen sprake.

Het gemeenschappelijke standpunt werd ingenomen door de burgemeesters van Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Wassenaar, Westland, Gouda en Den Haag, Delft, Leiden en Zoetermeer. 

Lees ook: 

De politie heeft een diversiteitsprobleem, en dat gaat niet zomaar weg

Onrust over racisme en discriminatie binnen het korps blijft de Nationale Politie achtervolgen. Faalt het nog jonge diversiteitsbeleid of is de vastgeroeste politiecultuur het probleem?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden