Dienstverlening

Burgemeesters: Opvang Oekraïners leidt tot flink personeelstekort bij gemeenten

Oekraïense vluchtelingen komen aan op Amsterdam Centraal.  Beeld Joris van Gennip
Oekraïense vluchtelingen komen aan op Amsterdam Centraal.Beeld Joris van Gennip

De opvang van Oekraïense vluchtelingen kan bij Nederlandse gemeenten tot personeelstekorten leiden. Daarvoor waarschuwt het Veiligheidsberaad van Nederlandse burgemeesters.

Merijn van Nuland

Blijft de toestroom van Oekraïense vluchtelingen voortduren, dan krijgen Nederlandse gemeenten te maken met personeelsproblemen. Daarvoor waarschuwt het Veiligheidsberaad, bestaande uit 25 burgemeesters die ieder een veiligheidsregio vertegenwoordigen. Daardoor kan ook de dienstverlening aan de inwoners in gevaar komen.

In de afgelopen weken hebben de gemeenten in totaal bijna 32.000 opvangplaatsen beschikbaar gemaakt voor vluchtelingen uit Oekraïne, waarvan er al zo’n 23.000 bezet zijn. Het blijkt echter steeds lastiger om het aantal bedden nog verder uit te breiden: de afgelopen dagen kwamen er slechts enkele tientallen plaatsen bij.

Medewerkers achter de receptie helpen bij de registratie

Dat komt doordat gemeenten tegen hun ‘operationele grenzen’ aanlopen, aldus Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen. Zo ziet hij in zijn eigen gemeente dat ‘juristen en medewerkers achter de receptie’ meehelpen met de registratie en opvang van vluchtelingen, taken waarvoor zij niet zijn aangenomen. Veel ambtenaren zijn bovendien niet opgeleid om met vluchtelingen te werken. “Dat is niet vol te houden”, zegt Bruls, die denkt dat de gevolgen over drie tot zes maanden zichtbaar zullen zijn.

Daarmee komen ook andere kerntaken van de gemeente in gevaar. Zo wachten inwoners van verschillende gemeenten soms erg lang op een nieuw paspoort, bleek dinsdag uit een rondgang door het AD. In de gemeente Den Haag is de wachttijd gemiddeld bijvoorbeeld drie maanden. Gemeenten wijten deze lange wachttijden onder meer aan de registratie van nieuwe Oekraïense vluchtelingen en de vele vragen die zij stellen over hun verblijf.

Handjes belangrijker dan geld

Het Veiligheidsberaad roept andere overheidsinstanties op bij te springen met ‘handjes’, waar volgens Bruls op dit moment een grotere behoefte aan is dan aan geld. Volgens hem zouden ook ambtenaren van de Belastingdienst, Rijkswaterstaat, provincies of waterschappen bij kunnen dragen met de nodige hand- en spandiensten.

Lees ook:

Gemeenten massaal op zoek naar bedden voor Oekrainers: ‘Zelfs bij de Ikea zijn ze op’

Bedden voor Oekraïense vluchtelingen zijn niet aan te slepen. Omdat de opvang te lang gaat duren voor een stretcher worden ook tweedehands bedden ingezameld.

Dordrecht heeft handen vol aan opvang Oekraïners: ‘De tranen staan soms in mijn ogen als ik de verhalen hoor’

Tientallen ambtenaren van de gemeente Dordrecht werken mee aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Is de grens van hun flexibiliteit in zicht? ‘Binnenkort moeten we keuzes gaan maken.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden