Open brief

Burgemeesters dringen aan bij nieuw kabinet: ‘Erken Moluks leed’

Repatriëring Ambonezen te Rotterdam, in maart 1951. Beeld Hollandse Hoogte / Spaarnestad Photo
Repatriëring Ambonezen te Rotterdam, in maart 1951.Beeld Hollandse Hoogte / Spaarnestad Photo

De nieuwe regering moet het leed erkennen dat Nederland Molukkers heeft aangedaan na hun komst in Nederland zeventig jaar geleden. Dat vinden de burgemeesters van elf gemeenten met een Molukse gemeenschap, meldt NOS.

Zaterdag werd een brief online gezet waarin zij het kabinet oproepen te erkennen dat Molukkers op onwaardige wijze in Nederland ontvangen zijn, en daarnaast meer in de Molukse gemeenschap te investeren. “Hierbij gaat het wat ons betreft om versterking van de Molukse identiteit en cultuur, geschiedenis maar ook om versterking en ondersteuning op sociaal/economisch gebied.”

In de brief staat: “De onvrede die wij als burgemeester hierover nog steeds aantreffen leidt ertoe dat velen binnen de Molukse gemeenschap ook nu nog moeilijk naar de toekomst kunnen kijken. Zeker bij de jongste generaties zal een dergelijke gebaar veel pijn weghalen.”

“De militairen hadden niet alleen gediend, maar ook gevochten uit naam van onze koningin. Desalniettemin werd deze groep mensen niet met alle egards ontvangen”, schrijven de burgemeesters. “Van een warm bad vol dankbaarheid was geen sprake. Het werd een ijskoude douche. De Ambonezen werden weggestopt in kampen die kort daarvoor nog door de Duitse bezetter waren gebruikt. De strijders voor de Nederlandse belangen werden zelfs ontslagen uit het leger. En van een snelle terugkeer was helemaal geen sprake meer. Er was veel leed, onbegrip en woede. Deze littekens zijn tot op de dag van vandaag nog voelbaar in de Molukse gemeenschap.”

De brief met de oproep is ondertekend door burgemeesters van Zuidplas, Breda, Culemborg, Epe, Helmond, Huizen, Assen, Woerden, Vijfherenlanden, Vught en Krimpen aan den IJssel.

De oproep komt niet uit het niets. Volgens CBS-onderzoek hebben de 71.000 Molukkers in Nederland gemiddeld een fors lager (21 procent) inkomen dan doorsnee-Nederlanders. Ze zijn iets vaker uitkeringsafhankelijk en lager opgeleid.

Zondag was het precies zeventig jaar geleden dat de eerste Molukkers per boot in Nederland aankwamen. De ‘Kota Inten’, met aan boord militairen en hun gezinnen, liep op 21 maart 1951 de haven van Rotterdam binnen. Elf boten zouden volgen, met in totaal 12.500 Molukkers.

Lees ook:

Molukkers in Nederland: Een ‘tijdelijk verblijf’ dat al zeven decennia duurt

Zeventig jaar terug kwamen de eerste Molukkers naar Nederland. Hoe gaat het nu met hun nazaten? Niet denderend, suggereert het CBS.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden