UpdateRavage

Burgemeester: we zijn er nog goed vanaf gekomen in Leersum

Een boom is op een auto gewaaid tijdens een windhoos in Leersum. Beeld ANP Sem van der Wal
Een boom is op een auto gewaaid tijdens een windhoos in Leersum.Beeld ANP Sem van der Wal

“Als je ziet hoe sommige straten van Leersum erbij liggen, dan zijn we er nog goed vanaf gekomen.” Dat zei Frits Naafs, burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, zaterdagmiddag, kort nadat hij opnieuw ter plaatse was geweest in het gebied dat vrijdag door extreem noodweer is getroffen. “Het ziet er inderdaad uit alsof er een oorlog heeft gewoed. Grote, forse bomen zijn als luciferhoutjes geknapt.”

Negen mensen raakten gewond, van wie er twee naar een ziekenhuis moesten. Zij zijn inmiddels weer thuis. Volgens Naafs gaat het naar omstandigheden goed met hen. De gewonden liepen volgens hem vooral snij- en schaafwonden op. Opvallend zijn ook de plekjes op de huid die de grote hagelstenen hebben veroorzaakt. In de omgeving van Leersum zijn talloze bomen omgewaaid.

De schrik zit er flink in, zegt Naafs, maar de inwoners van Leersum hebben zaterdag vooral de handen uit de mouwen gestoken om schade te herstellen, op te ruimen en elkaar te helpen. “Dat is nog in volle gang en gaat nog een tijdje duren”, aldus Naafs. “Er is sprake van grote saamhorigheid en dat is indrukwekkend om te zien. Waar een klein dorp groot in kan zijn.” De burgemeester roemt ook de inzet van de hulpdiensten, die vrijdag massaal in actie kwamen. “Dat maakte ook op de inwoners van Leersum grote indruk.”

Inwoners nemen de schade op na de windhoos van vrijdag.  Beeld EPA
Inwoners nemen de schade op na de windhoos van vrijdag.Beeld EPA

De toegangswegen naar Leersum zijn in verband met de opruim- en herstelwerkzaamheden voorlopig nog afgezet. Zeker zes huizen zijn voorlopig niet bewoonbaar. De gemeente had bewoners onderdak aangeboden, maar zij konden bij familie en vrienden terecht.

Zicht op de totale omvang van de schade heeft Naafs vooralsnog niet. “Ik durf voorlopig echt geen bedrag te noemen.”

Bossen afgesloten

De situatie in de bossen is momenteel levensgevaarlijk en de natuurgebieden bij de plaats op de Utrechtse Heuvelrug zijn dan ook afgesloten.

Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer hangen in de omgeving van Leersum veel boomkruinen en takken los en zijn bomen instabiel. Hoeveel schade de enorme windvlaag precies heeft veroorzaakt, is nog onduidelijk. De gemeente Utrechtse Heuvelrug liet eerder al weten samen met natuurbeheerders een rondgang te maken door het gebied bij Leersum. Negen mensen raakten gewond door het noodweer, van wie er twee naar het ziekenhuis moesten.

Staatsbosbeheer waarschuwt mensen goed op hun hoede te zijn als ze elders het bos in gaan. “Als je iets van stormschade ziet, ga er dan niet in.”

Een auto bedolven onder de ondergewaaide bomen in Leersum.  Beeld EPA
Een auto bedolven onder de ondergewaaide bomen in Leersum.Beeld EPA
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden