Coronamaatregelen

Burgemeester Halsema geeft Amsterdammers een laatste waarschuwing

Burgemeester Femke Halsema tijdens de persconferentie over coronamaatregelen in Amsterdam.Beeld ANP

Als de besmettingscijfers in de hoofdstad toenemen, zullen maatregelen volgen, zoals een vervroegde sluiting van de horeca.

Amsterdammers krijgen van Femke Halsema nog een laatste kans. Maar als het opvlammende coronavirus in de hoofdstad niet snel een halt wordt toegeroepen, dan volgen onherroepelijk maatregelen. Dat zei de burgemeester dinsdagavond tijdens een persconferentie. “We zijn nog niet in een crisis, maar we maken ons wel ernstige zorgen”, aldus Halsema.

Toch houdt de Amsterdamse burgemeester het vooralsnog bij een verscherpt toezicht op horecagelegenheden en zalencentra. De gemeente krijgt signalen dat horecaondernemers bewust de regels aan hun laars lappen. Na één waarschuwing sluiten de deuren, bij excessen per direct met een maximum van vier weken. Voor feesten en partijen met meer dan honderd gasten geldt vanaf nu een meldplicht bij de gemeente. Dat kan voor handhaving aanleiding zijn om even een kijkje te nemen.

Potentiële maatregelen Amsterdam bij verslechterde situatie

•Vervroegde sluiting horeca
•Beperken samenkomsten
•Verbieden contactberoepen
•Beperken passagiersscheepvaart
•Sluiten zalencentra
•Weren toeristen

Vooraf werden rigoureuze acties verwacht, zeker nadat premier Mark Rutte tijdens zijn persconferentie dinsdagavond sprak over ‘forse maatregelen in Amsterdam’. Halsema waarschuwde Amsterdammers dat serieuze beperkingen wel degelijk boven de markt hangen als de situatie in de stad niet snel verbetert.

Afsluiten voor toeristen

In overleg met het kabinet is een ‘escalatieladder’ bedacht. Afhankelijk van de escalatiefase (laag, midden of hoog) kan Halsema de teugels verder aantrekken. Nu is de situatie tussen ‘laag’ en ‘midden’. Op haar lijstje met mogelijke maatregelen staan onder meer een vervroegde sluiting van de horeca en nachtwinkels om middernacht, het stilleggen van de passagiersvaart en in een extremere situatie het afsluiten van de stad voor toeristen.

Amsterdam kleurt al wekenlang rood op de coronakaart van het RIVM. Sinds het begin van augustus testten gemiddeld meer dan honderd Amsterdammers per dag positief op het nieuwe virus. Gisteren bleek dat 6,3 procent van alle testuitslagen in de hoofdstad positief is, bijna twee keer zoveel als het landelijke percentage. Momenteel zijn er 27 actieve coronaclusters in de stad.

Om het dreigingsniveau kracht bij te zetten sloot de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland dinsdagavond de statige Bijenkorf aan de Dam in Amsterdam, voor maximaal twee weken. “De sluiting van de Bijenkorf markeert hoeveel zorgen we ons maken”, zei Halsema daarover. Zeker tien personeelsleden van het warenhuis zijn positief getest. Zij werkten tijdens de besmettelijke periode op verschillende afdelingen en verdiepingen.

Mondkapjes op scholen

Voor het weekend klonk bij monde van de GGD in de hoofdstad al het alarm: de gezondheidsdienst maakt zich zorgen over de virusuitbraak die steeds lastiger te controleren is. In gebieden waarvan bekend is dat veel mensen besmet zijn ligt de testopkomst relatief laag, waardoor de cijfers mogelijk een achterhaald beeld geven. Ondertussen heeft de GGD onvoldoende capaciteit om alle bron- en contactonderzoeken uit te voeren. Besmette mensen worden soms zelf gevraagd hun contacten te waarschuwen. Momenteel kunnen er wekelijks maximaal 25 extra mensen door de GGD worden getraind, omdat anders het huidige werk in gevaar komt.

Ondertussen openen scholen in Amsterdam weer hun deuren. Uit voorzorg moeten docenten en leerlingen op meerdere Amsterdamse scholen in de gangen mondkapjes dragen. In de klaslokalen hoeft dat niet. Landelijk geldt er geen mondkapjesadvies op scholen. Wel geldt op verschillende plekken in Amsterdam, zoals op markten en op de Wallen sinds 5 augustus een mondkapjesplicht.

Lees ook:

Houden de Belgen zich aan ‘de bubbel van vijf’?

Nodig niet meer dan zes bezoekers uit bij je thuis, zei premier Rutte op zijn persconferentie. Voor Belgen geldt sinds eind juli een grens van vijf volwassenen. Hoe loopt het daar? Vier vragen over ‘de bubbel van vijf’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden