InterviewPaul Depla

Burgemeester Breda: ‘Terrassen helpen drukte spreiden, dat is geen versoepeling’

Horeca maakt zich op voor een verantwoorde heropening, maar door toenemende druk op de zorg is versoepeling van de coronaregels twijfelachtig Beeld ANP
Horeca maakt zich op voor een verantwoorde heropening, maar door toenemende druk op de zorg is versoepeling van de coronaregels twijfelachtigBeeld ANP

Om de toenemende drukte in steden in betere banen te leiden is het juist nodig om de terrassen te openen. De burgemeesters van de vier grote steden riepen het kabinet daartoe al op en burgemeester Paul Depla van Breda is het daar hartgrondig mee eens.

Waarom is het nodig om de terrassen te openen?

“We zien al veel langer dat het steeds drukker wordt op straat, dat mensen zich minder houden aan de regel om zo veel mogelijk thuis te blijven. Toen het in februari en maart een paar dagen mooi weer was, zag je meteen de parken vollopen. De praktijk is dus gewoon dat mensen naar buiten gaan met mooi weer. Dan vind ik dat we dat beter georganiseerd kunnen doen, onder duidelijke voorwaarden, dan ongeorganiseerd. De vraag is wat mij betreft: hoe organiseren we dit het best?”

Vanuit de ziekenhuizen klinkt ongeloof: gezien de drukte daar en het aantal besmettingen is het geen tijd voor versoepelingen.

“Dit is geen versoepeling en zo moet je het ook niet presenteren. Ik ontken de druk op de ziekenhuizen niet en het toenemende aantal besmettingen is zorgelijk, maar dit is juist behulpzaam in het zoeken naar een oplossing.

“Vanuit modellen bekeken zal dit leiden tot een toename in besmettingen, maar de overvolle parken staan ook niet in die modellen. Kijk naar de drukte op straat, op de snelwegen en in het openbaar vervoer. Mensen houden zich steeds minder aan de maatregelen. Door te blijven zeggen dat er niets mogelijk is, bereik je volgens mij het tegenovergestelde van wat je wilt. We moeten zoeken naar een manier om gegeven die drukte het aantal besmettingen zo laag mogelijk te houden. Dit gaat niet om de horeca tegenover de zorg.”

Het kabinet heeft al laten weten dat er van versoepelingen nog geen sprake kan zijn. Geeft u hiermee geen verkeerd signaal af?

“We zitten nu ruim een jaar in deze crisis en er is ontzettend veel discussie in de samenleving over de coronamaatregelen. Ik snap dat bij een acute crisis het openbaar bestuur met één mond moet praten, maar je ziet dat mensen zich na een jaar langzaam afkeren van de maatregelen. Ik vind het belangrijk dat het openbaar bestuur die signalen uit de samenleving hoort en vertolkt. Gezien de discussie over een open bestuurscultuur lijkt het me goed om te laten zien dat er verschillend over gedacht wordt.”

Wat doet u als een lokale ondernemer in Breda straks zijn terras buiten zet?

“Uiteindelijk blijven regels gewoon regels. Het kabinet heeft een besluit genomen en dat moeten wij uitvoeren. Maar ik wil ook in gesprek blijven over de vraag: hoe kan het anders georganiseerd worden, misschien wel beter en veiliger? Laten we daar samen met de horeca over nadenken. Als de zorg is dat het openen van terrassen tot te veel reisbewegingen leidt, misschien moeten we dan de mogelijkheden beperken tot reserveringen in de buurt. Alleen samen krijgen we corona onder controle, is de boodschap. En dat kan dus niet alleen met de wapenstok en het boeteboekje. In Breda ben ik bezig om parken aantrekkelijker te maken – ook door de horeca standplaatsen te bieden. Zo kunnen we de drukte, die hoe dan ook ontstaat, zo goed mogelijk organiseren.”

Lees ook:

Teleurstelling over nieuw uitstel versoepelingen is groot, ondanks ‘zicht op haven’

Versoepeling van de coronabeperkingen is pas vanaf 28 april mogelijk, vinden kabinet en experts. Tot teleurstelling van velen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden