Internationale student Inkomsten

Buitenlandse student brengt meer geld in het laatje

Een volle collegezaal in Nijmegen Beeld Hollandse Hoogte

Buitenlandse studenten die in Nederland komen studeren, leveren meer geld op dan dat ze kosten, blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). Vooral wo-studenten van buiten Europa leveren de grootste bijdrage aan de schatkist: 69.000 tot 94.000 euro, terwijl een Europese student 5000 tot 17.000 euro oplevert. 

Dit verschil heeft onder andere te maken met de bijdrage van de overheid. Bij Europese studenten wordt een deel van de opleiding gefinancierd door de overheid, studenten buiten Europa moeten hun studie zelf bekostigen.

In 2017 volgden 76.000 buitenlandse studenten een studie in Nederland, van wie zes procent een hbo-bacheloropleiding  volgde en een kwart een universitaire masteropleiding. Ongeveer een vijfde van de buitenlandse studenten komt van buiten Europa.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de kans dat niet-Europese studenten na hun studie in Nederland blijven een stuk groter is. “Van Europese studenten woont na vijf jaar 10 tot 15 procent nog hier”, vertelt Jonneke Bolhaar van het CPB. “Studenten buiten Europa kiezen er na hun studie vaker voor om in Nederland te blijven wonen en werken, die blijfkans is 30 procent. Dat is toch een aanzienlijk verschil.” Vooral afgestudeerden in natuurwetenschappen, techniek en onderwijs blijven vaak hangen.

Internationalisering in het onderwijs kan volgens het CPB zowel negatieve als positieve gevolgen hebben. Onderwijsinstellingen kunnen bijvoorbeeld gaan concurreren op kwaliteit en Nederlandse studenten gaan beter presteren door goede buitenlandse studenten. Negatief zou kunnen zijn dat opleidingen te weinig toelatingsplekken hebben voor het groeiende aantal studenten, en hierdoor numerus fixus moeten invoeren. Nederlandse studenten kunnen daarvan de dupe worden, omdat ze niet de studie kunnen doen van hun eerste keuze. Ook kan de druk op de woningmarkt toenemen. TROUW

Lees ook 

Buitenlandse studenten voelen zich niet thuis in Nederland

Dat bleek eerder uit een enquête van drie studentenorganisaties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden