Diefstal

Bronzen gezicht van Mandelamonument in Amsterdam gestolen

Het monument voor Nelson Mandela in Amsterdam-Zuidoost wordt bewaakt nadat een van de zeven bronzen gezichten is gestolen.  Beeld ANP /  ANP
Het monument voor Nelson Mandela in Amsterdam-Zuidoost wordt bewaakt nadat een van de zeven bronzen gezichten is gestolen.Beeld ANP / ANP

Dieven hebben een van de bronzen gezichten gestolen die samen in Amsterdam-Zuidoost een monument voor Nelson Mandela vormen. Het monument wordt sindsdien bewaakt.

Joost van Egmond

De groep van metershoge beelden op het Kraaiennestpad werd twee jaar geleden onthuld. De Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijder zelf ontbreekt bewust in de cirkel van gezichten. De zeven gezichten die in het standbeeld zijn verwerkt, zijn van bewoners van de Bijlmer, waar het monument staat.

De gemeente heeft aangifte gedaan en de politie is achter het ontbrekende gezicht aan. “Gezien de omvang van het onderdeel is het geen eenvoudige en onopvallende daad geweest om uit te voeren”, zegt de politie. Die komt “heel graag in contact” met mensen die iets hebben gezien of die meer weten over waar het onderdeel nu is.

Er zijn inmiddels extra veiligheidsmaatregelen genomen om de resterende gezichten te beschermen. Onder meer met hekken, een camera en extra aanhechtingen op het gedenkteken.

Een deel van de gemeenschap

Jolanda Nibte, een van de Bijlmerbewoners wier gezicht in het monument is gewerkt, is direct gaan kijken toen ze van de diefstal hoorde. Ze vond het heftig om te zien. “Respectloos”, zegt ze. “Al is het niet mijn beeld, het voelt wel zo. Dit monument is echt een deel van de gemeenschap. “Waarom mensen dit doen, geen idee, maar het is wel een aantasting van waar Mandela voor staat. Ik heb er geen woorden voor.”

Waar Nibte ook niet over uit kan is de moeite die de dieven moeten hebben gedaan. “Hier moet echt planning in zijn gaan zitten. Dat gezicht weegt al gauw honderd kilo, en dat op een plek waar altijd mensen komen en een politiebureau op de hoek zit. Wie bedenkt zoiets?”

Ze is blij dat er direct actie is ondernomen. Vooral de camera’s vindt ze en goed idee, maar ze hoopt dat de hekken die nu om het monument staan niet blijvend hoeven te zijn. “Ik hoop niet dat we daarnaartoe gaan, dat je kunst vanachter een hek moet bekijken.”

Het Nelson Mandela gedenkteken in het Nelson Mandelapark in Zuidoost. Het gaat om een beeldengroep van zeven losse portretten met daaronder een citaat van de in 2013 overleden oud-president van Zuid-Afrika. Het voorste portret is gestolen. Beeld ANP
Het Nelson Mandela gedenkteken in het Nelson Mandelapark in Zuidoost. Het gaat om een beeldengroep van zeven losse portretten met daaronder een citaat van de in 2013 overleden oud-president van Zuid-Afrika. Het voorste portret is gestolen.Beeld ANP

Lees ook:

Waarom Nelson Mandela in zijn eigen monument ontbreekt. ‘Je zou er hem en zijn nalatenschap tekort mee doen’

Burgemeester Femke Halsema heeft zondag in het Amsterdamse Mandelapark een monument ter ere van Nelson Mandela onthuld. Diens overbekende verschijning is daarin niet te zien. De schepper, Mohau Modisakeng, legt uit waarom niet.

Is het een standbeeld? Is het een monument? Is het een gedenkteken? Nee, het zijn de Bijlmerbewoners.

De beeldengroep aan het Kraaiennestpad betekende bij de onthulling al veel voor omwonenden: “Ik ben zo trots, het gezicht van mijn broer is in het beeld verwerkt.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden