Asielzoekerscentrum

Broekers-Knol moet zelf eens komen kijken, vindt Ter Apel

De centrale noodopvang voor asielzoekers in Ter Apel.  Beeld ANP
De centrale noodopvang voor asielzoekers in Ter Apel.Beeld ANP

De fractievoorzitters van alle zes partijen in de gemeenteraad van Westerwolde hebben gisteren in een open brief hun boosheid geuit over het overvolle asielzoekerscentrum in Ter Apel, dat valt onder de Westerwolde.

De fractievoorzitters vragen staatssecretaris Broekers-Knol (Justitie) om naar Ter Apel te komen, ‘om te horen hoe het hier werkelijk gaat en waar wij, maar ook de kwetsbare vluchtelingen die hiervan de dupe zijn, tegenaan lopen’.

De brief is mede bedoeld ‘om te voorkomen dat er straks geen enkele gemeente, door alle negatieve ervaringen die wij hier in Westerwolde ervaren, meer bereid is om de opvang voor asielzoekers te organiseren’.

Het asielzoekerscentrum is berekend op maximaal tweeduizend personen, en daarover bestaan harde afspraken tussen onder meer de gemeente, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), legt Gerard Heijne, fractievoorzitter van de fractie Gemeentebelangen uit.

“Nu dat aantal met zeshonderd tot achthonderd man is overschreden, groeit in onze gemeente een gevoel van onveiligheid”, zegt Heijne. Volgens hem bestaat de overlast bijvoorbeeld uit overvolle winkels en winkeldiefstallen, en vreemden in de tuin.

De fractievoorzitters vrezen een herhaling van 2015 en 2016, toen het asielzoekerscentrum overliep met Syrische vluchtelingen. Ze willen in een extra raadsvergadering maandag er bij burgemeester en wethouders op aandringen om de afspraken met het COA desnoods op te zeggen als die niet worden nageleefd.

Lees ook:

Extra pendeldienst wegens overlast asielzoekers

De provincies Groningen en Drenthe breiden de dienstregeling van een pendelbus tussen de asielzoekerscentrum in Ter Apel en het station in Emmen per direct uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden