Britse parlementariër doodgestoken

De Britse politicus David Amess is gisteren vermoord in zijn kiesdistrict Southend West. Het Conservatieve parlementslid Amess was aanwezig in een kerk voor een spreekuur met zijn kiezers. Volgens ooggetuigen werd de 69-jarige politicus meermaals gestoken door een man met een mes.

De politie laat weten dat een 25-jarige man is gearresteerd op verdenking van moord. Wat zijn motief is, is niet bekend. Volgens de politie zal het moordonderzoek geleid worden door officieren van de Britse terrorismebestrijdingsdienst, maar ze benadrukken dat het incident op dit moment nog niet wordt gezien als een terroristische daad.

Amess was sinds 1983 parlementslid, en daarmee een van de langstzittende parlementsleden van het Britse Lagerhuis. Hij is in vijf jaar tijd de tweede Britse parlementariër die is vermoord. De Labour-politica Jo Cox werd op 16 juni 2016 doodgestoken toen ze op weg was naar het spreekuur in haar kiesdistrict. Deze open spreekuren worden meestal wekelijks gehouden en zijn bedoeld om kiezers een mogelijkheid te geven hun zorgen te delen met de politicus die hun kiesdistrict representeert.

De moord heeft de Britse politiek flink opgeschrikt. Volgens premier en partijgenoot Boris Johnson was Amess “een van de aardigste, vriendelijkste en zachtmoedigste mensen in de Britse politiek”. Veel politici van alle partijen deelden gisteren hun steunbetuigingen, maar ook hun zorgen. De voorzitter van het Lagerhuis, Lindsay Hoyle, vindt dat opnieuw gekeken moet worden of de veiligheid van de Britse politici voldoende bewaakt wordt. “In de komende dagen zullen we de veiligheid van parlementariërs moeten bespreken, ook de nodige maatregelen die genomen moeten worden”, liet hij weten in een verklaring.

Na de moord op Cox waren al nieuwe veiligheidsmaatregelen doorgevoerd. Zo werden alarmknoppen verschaft aan parlementariërs die zij konden indrukken mocht er tijdens een open spreekuur een noodsituatie ontstaan. Sommige politici kozen ervoor alleen nog kiezers te ontvangen die van tevoren een afspraak hadden gemaakt. Naar verwachting zal het Britse Lagerhuis maandag bijeen komen om Amess te herdenken en te bespreken of verdere maatregelen rondom de open spreekuren genomen moeten worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden