interviewsbrandweervrijwilligers

Brandweervrijwilligers over hun bijzondere bijbaan: Zodra die pieper gaat, begint de adrenaline door mijn lijf te gieren

Brandweer-vrijwilliger Karin Witteveen. Beeld Koen Verheijden
Brandweer-vrijwilliger Karin Witteveen.Beeld Koen Verheijden

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de vrijwilligers bij de brandweer. Wie zijn deze goed getrainde helden, die 80 procent van de brandweer uitmaken?

Isabel Baneke

Kunstenares Karin Witteveen (38) is vrijwilliger bij de kazerne in het Gelderse Rheden

“Na een open dag was ik in 2016 net zo enthousiast over de brandweer als mijn kinderen. En nog steeds. Zodra die pieper gaat, begint de adrenaline door mijn lijf te gieren. Het werk geeft een kick, ook al haal je enkel een kat uit de goot. De blijdschap van het baasje maakt trots.

“Grofweg geef ik van tevoren aan wanneer ik beschikbaar ben. Gaat de pieper in die periodes, dan kan ik me alsnog afmelden. Vaak gaat de pieper voor. Zo ben ik midden in de tweede date met mijn huidige vriend naar de kazerne gesjeesd, haha. ‘Ga maar, mamma’, roepen mijn kinderen zodra ze dat ding horen.

“Ik zou best beroeps willen zijn, als dat parttime zou kunnen en binnen vaste kantooruren. Net als de mensen in dienst heb ik een opleiding van 2,5 jaar gevolgd en qua taken doen we bijna hetzelfde. Maar waar wij worden opgepiept, zitten de beroeps op de kazerne. Dat zou ik niet kunnen met de kinderen.”

Postcommandant Chris Buijtenhuis. Beeld privefoto
Postcommandant Chris Buijtenhuis.Beeld privefoto

Postcommandant Chris Buijtenhuis (48) is brandweervrijwilliger sinds 1990

“Een vast dienstverband bij de brandweer? Nee. Zwartebroek, het Gelderse dorp waar ik vrijwilliger ben, is te klein voor een kazerne met beroeps. Dan zou ik moeten reizen naar een grotere plek in de buurt, als Amersfoort. Daar voel ik niks voor. Bovendien heb ik veel plezier in mijn werk als productspecialist bij een importeur van vrachtwagens.

“Op mijn post zijn enkel vrijwilligers, in de basis achttien man. Samen rukken we ieder jaar zo’n zestig keer uit voor onze gemeenschap, van brandbestrijding tot het redden van dieren uit gierkelders. De meerwaarde die wij vrijwilligers kunnen betekenen, dáár doe ik het voor. Net als voor de waardering die ik van medeinwoners krijg.

“Toen ik op mijn achttiende begon, ging het me meer om de uitdaging. En nog haal ik voldoening uit de actie. Besluit het ministerie tot ‘taakdifferentiatie’, dan zou dat kunnen betekenen dat de vrijwilligers alleen de buitenkant van een kippenschuur in brand mogen blussen. Dat zou ik heel jammer vinden.”

Brandweervrijwilliger Jurriaan Jacobs. Beeld privefoto
Brandweervrijwilliger Jurriaan Jacobs.Beeld privefoto

Jurriaan Jacobs (31) werkt bij TNO en draait piketdiensten voor de kazerne in Wassenaar

“In het holst van de nacht stap je uit bed en race je naar de kazerne. Daar zie je de anderen ook al arriveren. Samen spring je op de autospuit, en scheur je met alle toeters en bellen naar mensen in moeilijkheden, om het probleem als een geoliede machine op te lossen. Dat is toch vet? Ik kan een verschil maken.

“Als vrijwilliger draai ik piketdiensten, waarbij ik tussen zes uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends kan worden opgepiept. Daarnaast sta ik ongeveer eens in de maand een weekend paraat.

“Die piketdiensten hebben in principe wel iets raars. Word ik opgeroepen, dan ben ik verplicht om binnen drie minuten op de kazerne te zijn, net als een beroeps. Terwijl het idee van vrijwilligheid is dat je zelf bepaalt of je komt of niet.

“Anderzijds denk ik dat de plannen van het ministerie onwerkbaar zijn. Ik pleit ervoor terug te gaan naar de basis. Geen piketdiensten meer, maar werk waarbij vrijwilligers uit de buurt met een pieper worden opgeroepen. De eerste zes die kunnen, rukken uit.”

Lees ook:

‘Maak een uitzondering voor de vrijwillige brandweer’

De positie van duizenden vrijwilligers bij de brandweer komt in de knel, omdat minister Grapperhaus van justitie de Europese wetgeving te streng uitlegt. Maak een uitzondering voor hen, zeggen Kamerleden van de VVD en SP.

Red de vrijwillige brandweer

Europees arbeidsrecht moet voldoende ruimte laten voor de inzet van professionele vrijwilligers, betogen Geerten Boogaard en Armin Cuyvers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden