Schadevergoeding

Brandweer Amsterdam erkent schuld bij collega die uit het raam sprong

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

De Amsterdamse brandweer geeft toe dat pesterijen binnen het korps een rol speelden bij de zelfmoord van een brandweerman. Zijn weduwe heeft alsnog een schadevergoeding gekregen, drie jaar na zijn sprong uit het raam.

Tim van der Pal

De brandweer in Amsterdam heeft een schadevergoeding betaald aan de weduwe van de door zelfdoding omgekomen brandweerman Memet Yildirir. De brandweer geeft na jaren toe dat Yildirir gepest werd binnen het Amsterdamse korps, en dat dit een rol speelde bij zijn suïcide.

In een brief van burgemeester Femke Halsema aan de gemeenteraad staat dat de Amsterdamse brandweer en de veiligheidsregio tot de conclusie zijn gekomen dat “binnen de organisatie [de brandweer, red.] een sfeer bestond die het mogelijk maakte dat er gepest werd en het pesten door de verantwoordelijken niet werd gemeld aan de korpsleiding”.

Op 3 december 2019 sprong Yildirir (40) uit het raam van de brandweerkazerne aan de Marnixstraat. Hij stak eerst een schaar in de rug van een collega, zijn vrouw zag het met eigen ogen gebeuren.

Eerder weigerde de leiding van het brandweer het voorval onafhankelijk te laten onderzoeken. Volgens dagblad NRC was dat omdat de korpsleiding het te pijnlijk vond voor collega's van Yildirir, die door het voorval getraumatiseerd zijn. Nu schrijft NRC dat het onafhankelijk onderzoek definitief van de baan is vanwege de schadevergoeding die de brandweer betaalde.

Racisme en pesterijen

Al sinds haar aantreden als burgemeester is Halsema bezig met de cultuur binnen de Amsterdamse brandweer. Er zou sprake geweest zijn van racisme, pestgedrag en ongehoorzaamheid. Voorbeelden: zwarte collega’s Ger noemen, zodat steeds ‘Néé Ger’ klinkt. Na een woningbrand bij een homostel onnodig de kamervloer openzagen. Privézonnebanken op de kazerne. Het vrouwentoilet onderpissen. En weigeren aan brandpreventie te doen, omdat dat banen kost.

Om die cultuur te veranderen wilde Halsema de verbinding binnen het korps verbeteren. In de laatste brief aan de gemeenteraad schrijft ze dat er inmiddels belangrijke stappen zijn gezet binnen het leiderschapsprogramma, gezondheidsbeleid en preventiebeleid. Tijdens het proces naar cultuurverandering nam de burgemeester afscheid van brandweercommandant Leen Schaap. Hij was juist door oud-burgemeester Van der Laan aangesteld om de brandweer te hervormen.

Schaap was zeer ontevreden over zijn ontslag en beschuldigde Halsema ervan dat ze een racistische grap ‘hilarisch’ zou hebben genoemd’. Het is tekenend voor jaren vol incidenten rond de Amsterdamse brandweer.

Wellicht kan die periode nu worden afgesloten. Halsema schrijft in haar brief dat een veilige werkomgeving de hoogste prioriteit heeft en dat ze de komende tijd zorg en aandacht voor het onderwerp houdt.

Praten over zelfdoding helpt en kan bij hulp- en preventielijn 113. Telefoonnummer 0900-0113 of www.113.nl

Lees ook:
‘De brandweer leeft in een eigen wereld’

Drie jaar lang probeerde hij de Amsterdamse brandweer te hervormen. Toen werd hij ontslagen door de nieuwe burgemeester. Leen Schaap schreef er een boek over, waarin hij waarschuwt voor rot in overheidsorganisaties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden