Ondertunneling A9

Bovenop de A9 ontstaat het grootste ‘dakterras’ van Nederland

Waar de grote plassen liggen komt straks het grootste ‘dakterras’ van Nederland. De foto is genomen vanaf de voet- en fietsbrug die Nellestein met de K-buurt verbindt.  Beeld Jean-Pierre Jans
Waar de grote plassen liggen komt straks het grootste ‘dakterras’ van Nederland. De foto is genomen vanaf de voet- en fietsbrug die Nellestein met de K-buurt verbindt.Beeld Jean-Pierre Jans

Door ondertunneling van de A9 in Amsterdam-Zuidoost ontstaat het grootste dakterras van Nederland. Bewoners mogen meedenken over de invulling.

Hoe moet het nieuwe park in Amsterdam-Zuidoost eruit gaan zien? Het stadsdeel gaat het in 2021 aan alle bewoners vragen. Op het speelplein van basisschool Nellestein en het Kabouterhuis hebben kinderen en een juf hun ideeën zó klaar. “Een ijscoman”, zegt Vimilgiah (9) met een glinstering in haar ogen. “Een speeltuin, klimrek, glijbaan en schommel. Ik heb verderop het gras al gezien.”

De wijk Nellestein ligt naast de A9, die stadsdeel Zuidoost doorsnijdt. De regering wilde de A9 verbreden tot elf rijbanen en dat kon alleen ondergronds. Na vijf jaar werken is de langste landtunnel (drie kilometer, zie kade) van Nederland nu af. Het project is het troetelkind van minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD, infrastructuur) die begin juli al de eerste rijbanen in de tunnel opende. Zij spreekt van ‘het grootste wegenbouwproject van de afgelopen tien jaar’ en noemt de tunnel cruciaal voor de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad.

Voordeel voor de bewoners is dat zij er op de tunnel het grootste ‘dakterras’ van Nederland bij krijgen. Bij Rijkwaterstaat is de slotfase aangebroken die de wijken aan weerszijden moet verbinden met groen, dat qua omvang het Vondelpark overtreft. Pedagogisch medewerker Ivy Dollaard van buitenschoolse opvang Smallsteps is er wat blij mee. Vroeger raasde het verkeer vlak bij de school. “De kinderen hebben in dat park straks vooral iets nodig om te klimmen en klauteren. Je ziet, dit schoolplein is leeg. Vroeger gingen we er met de Stint op uit, maar nu is het voor de vierjarigen een heel eind lopen naar een van de parken. Dus heel fijn als dat hier vlakbij komt”, zegt ze.

‘Er moet voor iedereen wat moois komen’

Een paar jongens komen bij Vimilgiah staan. Le-Thoin (9) bedenkt een kabelbaan, Daniël (11) een doe-het-zelf draaimolen, Tyron (12) wil graag bankjes. “En een snackbar”, vult Vimilgiah nog aan. Ook volwassenen fantaseren allang over een mooie invulling, blijkt op het fietspad bovenop de tunnel dat Nellestein verbindt met de K-buurt aan de overkant. Bewoner Antal Beck had vroeger altijd roet op zijn ramen. De lucht is nu schoner, het lawaai weg. Hij denkt dat veel afwisseling in het park goed werkt en wijst in de verte naar de tunnelmond waar de auto’s weer opduiken. “Daar zie je het eind. Dat moet juist niet. Heuvelachtig is beter, met steeds een eigen sfeer door verschillende soorten beplanting. En holletjes om in te spelen, met zitplaatsen voor familie erbij. Het moet een ontdektuin worden.”

Stadsdeelbestuurder Jakob Wedemeijer (SP) is blij met de komst van nog meer groen in Zuidoost en heel benieuwd met wat voor ideeën bewoners komen. “Willen zij met de buren aan de andere kant een moestuin bewerken? Gaan zij voor sport?” In het algemeen hebben groene actiegroepen vaak witte leden. Andere bewoners kiezen eerder voor sport, ontmoeting en vertier. “Er moet voor iedereen wat moois komen. Sport en spel, een imker. Alles is mogelijk.”

Wedemeijer noemt het nieuwe park ‘een slapende reus’. “Amsterdam, Nederland gaat hier nog van schrikken als het begin 2022 opent. Dit is zo uniek. Een daktuin van 2,3 kilometer over elf rijbanen.” Minpunt is dat het park in tweeën wordt gehakt door een ovonde, een grote ovalen rotonde met vier afritten naar de tunnel.

“De Gaasperplas in Zuidoost zit bovenop het Groene Hart. Dat groen trekken we nu door naar het Nelson Mandela Park.” Is dat geen betere naam voor het toekomstige park? Want Gaasperdammertunnelpark is mooi voor Wordfeud maar bekt niet echt lekker. “Misschien moeten we een wedstrijd uitschrijven voor een sexy parknaam”, denkt bewoner Arnoud Jol, die voor de VVD in de stadsdeelcommissie zit en in het park graag een theehuis of koffiecafé wil. “Dat ontbreekt hier nog.” De schoolkinderen weten vast wel raad met een namenwedstrijd.

Hoe beplant je een tunnel?

Vijf jaar duurde de aanleg van de drie kilometer lange tunnel die uit vijf buizen bestaat. De kosten bedragen ruim een miljard euro. Experts hebben beraadslaagd hoe je op zo’n tunnel een park aanlegt. Op een zandlaag met drainage ligt teelaarde voor planten en bomen, en daarop een toplaag voor gras en gazons. In Cuijk groeien al twee jaar 1800 bomen voor het nieuwe park.

Het dak van het middelste dienstgebouw van Rijkswaterstaat wordt een uitkijkpunt waar je via voetbruggen heenloopt. Daarnaast ligt al een grastribune, opgevuld met piepschuim. Een weide van 5246 zonnepanelen voorziet sinds vorige week 600 huishoudens van stroom. Vijf voet- en fietsbruggen gaan Gaasperdam en Bijlmermeer verbinden. De mooiste wordt volgens RWS die vanuit het Nelson Mandela Park begint, met een lengte van 125 meter.

Illustratie van Rijkswaterstaat die toont hoe de A9 (rechts) in de tunnel duikt met het toekomstige park (links) erop. Beeld RWS
Illustratie van Rijkswaterstaat die toont hoe de A9 (rechts) in de tunnel duikt met het toekomstige park (links) erop.Beeld RWS

Lees ook:

Amsterdamse volkstuinders in de rats om extreme huurverhoging

Amsterdamse volkstuinders zijn in rep en roer. De gemeente dreigt met een enorme huurverhoging en wil een deel van de tuinparken overnemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden