herdenkingsplek

Bouw Nationaal Holocaustmuseum van start

Ontwerpschets 2 Nationaal Holocaustmuseum - beeld Opera Amsterdam en Studio Louter, Nationaal Holocaustmuseum. Beeld Opera Amsterdam en Studio Louter, Nationaal Holocaustmuseum.
Ontwerpschets 2 Nationaal Holocaustmuseum - beeld Opera Amsterdam en Studio Louter, Nationaal Holocaustmuseum.Beeld Opera Amsterdam en Studio Louter, Nationaal Holocaustmuseum.

De bouw van het nieuw Nationale Holocaustmuseum is donderdag officieel begonnen. Dat moment werd gemarkeerd met een presentatie van de plannen.

Het nieuwe museum in Amsterdam, waarvoor 26 miljoen euro is uitgetrokken, zal volgens de planning tweede kwartaal 2023 de deuren openen. Het wordt een museum op twee plekken: de voormalige Hollandsche Schouwburg en de Hervormde Kweekschool.

Beide panden, aan weerszijden van de Plantage Middenlaan, waren al in gebruik als herdenkings- en expositieruimten. De Hollandsche Schouwburg was de verzamelplaats vanwaar Nederlandse Joden werden afgevoerd naar de kampen. Vanuit de Kweekschool werden honderden Joodse kinderen uit de naastgelegen crèche naar onderduikadressen gebracht.

Vooral de kweekschool wordt ingrijpend verbouwd om ruimte te maken voor exposities. Twee bovenverdiepingen gaan eraf, een nieuwe verdieping komt erop. De Hollandsche Schouwburg, vooral een plek van bezinning, ondergaat kleinere wijzigingen.

Statistieken gaan over individuen

“We willen de geschiedenis van ontmenselijking hermenselijken", vertelt vormgever Boaz Bar-Adon, “en zoveel mogelijk wegblijven van de getallen.” Het centrale idee achter de vaste expositie is dat bezoekers doordrongen raken van het besef dat de statistieken van de Holocaust gaan over individuele mensen.

Tegen de wanden komt een behang met de anti-Joodse wetteksten en verordeningen die de Joden hun menselijkheid ontnamen. In vitrines komen persoonlijke objecten die hen weer individuen maken. Zoals het gedicht ‘Ik voel uw hartslag in mijn bloed’ en de ring met de letters SR, die Simon Vos in Auschwitz liet vervaardigen en wist te bezorgen aan zijn verloofde, Rosa Rijksman. Rosa zou het vernietigingskamp overleven, Simon niet.

Lees ook:

Administratie van 160.000 Joden in WO II naar Holocaust Museum

Het Rode Kruis heeft de bijna 160.000 personen tellende administratie van de Nederlandse Joodse gemeenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog overgedragen aan het Nationaal Holocaust Museum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden