Sneeuwpret

Boswachter Tim is gek op sneeuw. ‘Episch, dit is toch episch?’

Een tractor met slee in Gelderland.

 Beeld Koen Verheijden
Een tractor met slee in Gelderland.Beeld Koen Verheijden

Diep winterse taferelen, compleet met sneeuwduinen en sneeuwjacht. En met een hoop sneeuwpret dicht bij huis.

Cindy Cloin

“Episch, dit is toch episch?” Het kan Tim Hogenbosch, boswachter in het Rijk van Nijmegen, buiten niet ruig genoeg zijn. “Ik ben gek op weers­extremen. Behalve op hittegolven, daar heb ik een hekel aan. Ik kende sneeuwduinen alleen uit de verhalen van mijn vader, over die legendarische winters van vroeger. En nu liggen ze hier gewoon pal voor mijn deur! Dit maak je zelden mee, de laatste jaren al helemaal niet.”


Boswachter Tim.

 Beeld Koen Verheijden
Boswachter Tim.Beeld Koen Verheijden

Hogenbosch is een grote lief­hebber van sneeuw. “Een familiekwaal”, ­bekent hij. Eerst was er de spanning of de voorspelde sneeuw wel echt zou komen – en hoeveel dan? Toen kwamen zaterdagavond de eerste vlokken. Zaterdagnacht sliep Hogenbosch hooguit anderhalf uur. “Zo’n sneeuwstorm en sneeuwjacht moet je zelf voelen.”

Tegelijkertijd moet ook Hogenbosch zich aanpassen aan de elementen. Het liefst zou hij nu in ‘zijn’ ­gebied, op de glooiende hellingen van de Elyzeese velden of in het Groesbeekse bos, door de sneeuw ploeteren om te kijken hoe sprookjesachtig het erbij ligt, maar hij kan er niet komen. De straten in zijn woonplaats Lent zijn onbegaanbaar. Sommige sneeuwduinen in de buurt van Nijmegen groeiden gisteren tot wel twee meter hoog. Bij Hogenbosch in de straat halen ze de halve meter. “Mooie sneeuwduinen, door de wind gevormd, waar je echt niet langs of doorheen komt met je auto. Met de bakfiets werd ik net bijna van de Waalbrug afgeblazen, dus nu ­geniet ik lekker met mijn twee ­dochters van alle sneeuw hier in het dorp.”

Sneeuwballengevecht tussen studenten in Nijmegen. Beeld Koen Verheijden
Sneeuwballengevecht tussen studenten in Nijmegen.Beeld Koen Verheijden
Auto vast in de sneeuw in Gelderland. Beeld Koen Verheijden
Auto vast in de sneeuw in Gelderland.Beeld Koen Verheijden
Twee werkloze skileraren hebben pret in de sneeuw op de Zevenheuvelenweg in Berg en Dal.
 Beeld Koen Verheijden
Twee werkloze skileraren hebben pret in de sneeuw op de Zevenheuvelenweg in Berg en Dal.Beeld Koen Verheijden

Dat geldt waarschijnlijk voor veel mensen deze zondagmiddag. Langlaufend door de Nijmeegse binnenstad, sleeën van de dijken en in parken, een sneeuwballengevecht of sneeuwpoppen maken. De sneeuwpret wordt vooral dicht bij huis gezocht.

Sprookjesachtige wereld

De parkeerplaatsen rond het Groesbeekse bos zijn grotendeels leeg. Wim en Ans Derksen uit Bemmel maken hun auto voor de tweede keer vandaag sneeuwvrij. Vanmorgen kwamen ze speciaal hierheen om de uitzonderlijke sneeuwval te bewonderen. Ze maakten een lange wandeling door een sneeuwdek van zo’n 30 centimeter dik. “Zo mooi hebben we het in jaren niet gezien”, zegt Derksen met zijn muts en snor ­onder de sneeuw. “Vroeger gingen we geregeld op wintersport en het is een cadeau dat die sprookjes­achtige wereld juist dit jaar hier naartoe is gekomen.”

Het viel hun op hoe rustig het was. “De overige wandelaars waren op twee handen te tellen, terwijl we normaal veel meer mensen ­tegenkomen. Wij vonden het niet erg om code rood te trotseren. In Oostenrijk valt wel meer sneeuw en daar lukt het ook. Al moet je ­auto er natuurlijk wel goed op voorbereid zijn.”

Door de hevige wind waait en stuift de sneeuw in het rond: sneeuwjacht. In het bos is het enigszins opletten, weet Hogenbosch. “Er zitten veel dode takken aan de bomen, onder meer door de droogte van afgelopen zomer. Als daar veel sneeuw op ligt of harde wind tegenaan waait, dan kunnen takken afbreken of hele bomen ­omwaaien.”

De dieren in het bos, zoals reeën, eekhoorns of konijnen, maken ­deze sneeuwhoeveelheden ook niet vaak mee. Hogenbosch: “Waarschijnlijk zijn ze er wel op voorbereid, bijvoorbeeld doordat ze een wintervoorraad met voer hebben aangelegd. We kunnen de dieren altijd een handje helpen, door vogelvoer op te hangen of een wak te maken voor de ijsvogels. Daar helpen we die dieren echt mee. Want inderdaad, een ijsvogel kan niet tegen ijs.”

Lees ook:

Perfect schaatsweer op komst. ‘Sneeuw en wind voor schaatsliefhebbers goed nieuws’

De weersontwikkeling is voorlopig goed nieuws voor de schaatsliefhebbers. Het witte landschap is gunstig voor ijs. ‘Je hebt in een paar dagen makkelijk acht tot tien centimeter.’

Dit zijn uw mooiste sneeuwfoto’s

Het is de eerste sneeuwstorm sinds tien jaar en Nederland raakt langzaam maar zeker bedolven onder een pak sneeuw. Dit zijn de mooiste sneeuwfoto’s ingezonden door Trouw-lezers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden