Verkiezing

Boom van het Jaar staat in Etten-Leur, Amsterdam laat uitgelezen kans liggen

De Moeierboom, een grootbladige linde in het centrum van Etten-Leur.Beeld Mark Kohn

Niet de ‘boom die alles zag’, in de Amsterdamse Bijlmer, maar de Moeierboom in Etten-Leur dingt volgend jaar mee naar de Europese titel Boom van het Jaar. Noord-Brabant won voor de derde keer op rij de Nederlandse verkiezing.

Amsterdam heeft het laten liggen, vindt Maaike Brasz van organisator SBNL Natuurfonds. “De ‘boom die alles zag’ was het uitgelezen verhaal om straks Europees te winnen. De boom die de Bijlmerramp, het neerstorten van een vrachtvliegtuig van El Al op de wijk, heeft overleefd en die tot herdenkingsplek is gemaakt, dat spreekt aan.”

Bij de verkiezing gaat het juist om het verhaal achter de boom, niet om hoe mooi die is of hoe groot. Maar Amsterdam deed vrijwel niets om dat verhaal uit te dragen, zegt Brasz. Niet waar, reageert de woordvoerder van stadsdeel Zuidoost. “Het is een krachtig verhaal, waardoor onze boom ook bekend is in heel Nederland. We hebben er veel aan gedaan om te winnen. Helaas was het niet genoeg.”

Mogelijke inspiratie voor Van Gogh

Amsterdam haalde bijna 1500 stemmen binnen, tweeduizend minder dan de winnaar. En dus strijkt Brabant weer met de eer. De gemeente Etten-Leur zocht en kreeg veel aandacht voor de linde op de kop van de Markt, die misschien wel Vincent van Gogh heeft geïnspireerd. “Hoe kleiner de gemeente, hoe beter de promotie”, concludeert Brasz.

Brabant won vorig jaar met de Heksenboom van Zwarte Kaat (in Bladel) nipt van Zuid-Holland, dat toen een Rotterdamse Lijnbaanplataan liet meedingen, toevallig ook een boom ‘die alles overleefde’. “Dat was een soort PSV-Feyenoord, het Eindhovens Dagblad tegen het AD, Omroep Brabant tegen Rijnmond”, zegt Brasz. 

Dit jaar was daarvan geen sprake. “Omroep Brabant zat er meteen bovenop en behalve Groningen, met de rode beuk in Pieterburen, kwam niemand in de buurt.” Uiteindelijk verdrong Zeeland met zijn  tweestammige vleugelnoot in Middelburg Groningen nog van de tweede plaats, maar Brabant bleef onbereikbaar. 

Europese verkiezing

De Heksenboom werd dit voorjaar vierde in de Europese verkiezing. In 2018, de eerste keer dat Nederland een verkiezing hield, won de Troeteleik in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout, die zal worden gekapt wanneer de stikstofcrisis verbreding van de snelweg niet langer ophoudt. Europees eindigde de eik in 2019 op plaats zeven.

Hoe ver de Moeierboom – de naam verwijst zowel naar de leeftijd van bijna 350 jaar als naar de scheuten waaruit jaarlijks nieuwe lindebomen worden gekweekt – in Europa komt, zal volgend voorjaar blijken. Het wordt moeilijk, verwacht Brasz. De Moeierboom kreeg bij de Nederlandse verkiezing maar een derde van het aantal stemmen waarmee de Heksenboom vorig jaar won.

Lees ook:

Welke boom vertelt het beste verhaal?

Schoonheid is niet de doorslaggevende factor bij de verkiezing van de Boom van het Jaar, editie 2020. Een boeiende historie is minstens zo belangrijk. Stemmen kan vanaf vandaag.

Bescherm oude groenstructuur in stad en platteland

Niet alleen oude bomen verdienen de status van monument. Ook nieuwer groen kan historische waarde als stadsgezicht hebben, betoogt Gerdy Verschuure-Stuip. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden