Youssef T.

‘Boodschappenjongen’ van Ridouan T. past ervoor om zijn zaak bij te wonen

In het extra beveiligde deel van de rechtbank Amsterdam moet Youssef T., de advocaat en de neef van Ridouan T., vandaag voor het hekje verschijnen. Beeld ANP
In het extra beveiligde deel van de rechtbank Amsterdam moet Youssef T., de advocaat en de neef van Ridouan T., vandaag voor het hekje verschijnen.Beeld ANP

In het extra beveiligde deel van de rechtbank Amsterdam diende vandaag de zaak tegen Youssef T., de advocaat en de neef van Ridouan T. Volgens justitie werkte Youssef als ‘boodschappenjongen’ voor zijn neef in de cel.

Isabel Baneke

Zelf was hij niet aanwezig. Youssef T. had afstand gedaan van zijn recht om de zitting bij te wonen, volgens zijn verdediging voornamelijk uit schaamte voor zijn handelen. De advocaten vroegen de rechter om de voorlopige hechtenis van hun cliënt te schorsen. T. zit namelijk achter de tralies sinds hij begin oktober werd aangehouden in een spreekkamer van de Extra Beveiligde Inrichting in Vught (EBI).

Maar de rechter wees dat verzoek van de hand. In vrijheid zou T. het nog lopende onderzoek kunnen frustreren, en de beschuldigingen tegen hem zijn fors. Youssef is de neef van Ridouan T., de hoofdverdachte in Marengo. In dat omvangrijke liquidatieproces stond hij Ridouan bovendien bij als advocaat, een rol die hem geregeld naar de Brabantse EBI bracht, waar Ridouan sinds eind 2019 opgesloten zit.

OM: Youssef was de ‘boodschappenjongen’ van zijn neef

Het is niet verboden voor een verdachte om zich te laten bijstaan door een familielid. Maar het Openbaar Ministerie denkt dat Youssef meer voor Ridouan deed dan enkel advocatenwerk. Hij zou informatie van zijn neef hebben overgebracht naar mensen buiten de gevangenis, en zo een half jaar lang als ‘boodschappenjongen’ van Ridouan hebben gefungeerd. Ook beticht justitie Youssef van betrokkenheid bij drugshandel, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

De verdenkingen tegen Youssef, die eind 2020 is toegevoegd aan het verdedigingsteam van zijn neef, ontstonden in het voorjaar. Hij móest wel het lijntje van Ridouan met de buitenwereld zijn, meende justitie. Een onderzoek werd geopend. Na de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries afgelopen juli, kreeg het OM toestemming om de twee neven af te luisteren wanneer zij elkaar troffen in de EBI. Een opvallende zet: in beginsel moeten verdachten vertrouwelijk met hun advocaat kunnen spreken.

De neven communiceerden schriftelijk via het glas in de EBI

“Hij heeft op grove wijze misbruik gemaakt van zijn rechten als geheimhouder”, vatte de officier van justitie het afgeluisterde materiaal donderdagochtend samen. “Een schokkende ontdekking.” In de spreekkamers van de strengst bewaakte gevangenis van Nederland duwden de familieleden volgens justitie geschreven teksten tegen het glas dat hen scheidde, communicatie van criminele aard.

Er werden opdrachten gegeven, stelt het OM, namen genoemd. Zo zou Youssef Ridouan hebben geholpen met het uitstippelen van een ontsnappingspoging uit zijn cel in Vught, en plannen hebben gemaakt om gevangenismedewerkers te ontvoeren. Ook rapporteerde Youssef berichten over de handel in drugs aan zijn neef, vermoedt justitie. “Hij was niet alleen de spreekbuis.”

Zelf heeft Youssef tot nu toe geweigerd specifieke verklaringen af te leggen. Hij beroept zich op het verschoningsrecht, het recht van een advocaat om te zwijgen over het contact met zijn cliënt. Hoewel het onderzoek nog loopt, blijkt volgens zijn advocaat nergens uit dat hij zich bezighield met het voorbereiden van misdrijven, zoals moord, ontvoering of afpersing. “Welke handelingen zou Youssef hebben verricht?”, vroeg hij de rechter donderdagochtend. “Waar blijkt het uit?” De advocaat stelt dat justitie de verkeerde conclusies aan de afgeluisterde gesprekken verbindt.

De inhoudelijke behandeling van de zaak start waarschijnlijk in het najaar.

Lees ook:

‘Het Marengo-proces gaat over liquidaties, maar ook over de verdediging van de rechtsstaat’

De emoties liepen hoog op tijdens de laatste reeks zittingen van het Marengo-proces. In de liquidatiezaak staan het OM en de advocaten van de verdachten lijnrecht tegenover elkaar.

Zal kroongetuige Nabil B. nu wel zijn stem laten horen?

Of Nabil B. zijn stilte zal doorbreken, is de vraag. Zijn verdediging betichtte justitie opnieuw van missers rond de veiligheid van de kroongetuige in monsterproces Marengo. De samenwerking loopt al langer stroef.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden