Stukgelopen onderhandelingen

Bonden kondigen acties aan bij PostNL: ‘Iedereen zal dit merken’

null Beeld ANP / Peter Hilz
Beeld ANP / Peter Hilz

Vakbonden BVPP en CNV hebben geen akkoord bereikt met PostNL over een nieuwe cao, ook al verliep woensdag een eerder gesteld ultimatum. De bonden bereiden daarom acties voor.

ANP

De acties starten op 15 december en zullen twee weken gaan duren. Hoe ze er precies uit komen te zien is nog niet duidelijk, “maar de acties zullen voor iedereen in Nederland merkbaar zijn”, aldus CNV. Daarbij houden de bonden rekening met de uitspraak van de rechter die stakingsacties van vakbond FNV eerder deels verbood.

CNV en BVPP stelden vorige week een ultimatum dat woensdag verliep. De bonden eisten onder meer een structurele loonsverhoging van 7 procent en een afschaffing van de jeugdlonen. Ook moest er een ruimhartiger reiskostenregeling voor woon-werkverkeer komen.

BVPP-bestuurder Gerard van Rijn noemt het ‘diep teleurstellend’ dat het tot acties moet komen. “De belangen moeten in balans zijn, tussen werkgevers en werknemers. Dat is naar ons idee nu niet het geval. We vragen echt niet overtollig veel, al is het duidelijk dat de hoge inflatie de kosten van medewerkers niet langer dekt”, aldus Van Rijn.

Geheime staking

FNV dreigde eerder al met acties nadat die bond er niet uit was gekomen met PostNL. Daarop spande het postbedrijf een kort geding aan, waarna de rechter enkel acties toestond die het bezorgen van essentiële post, zoals rouwkaarten en medische brieven, niet zou verstoren. FNV voelde zich vervolgens beknot. Eind november, zo meldde de bond destijds, zouden medewerkers daarom in het geheim gestaakt hebben.

De acties van CNV en BVPP zullen stiptheidsacties zijn. “We roepen het personeel op om gewoon hun werk te doen, maar vooral niets meer dan dat. Nee zeggen dus tegen overwerk, al is deze tijd voor PostNL nog zo druk”, aldus CNV-onderhandelaar Anselma Zwaagstra.

FNV laat via een woordvoerder weten geschokt te zijn door de uitkomst. Zo stelde FNV hogere eisen aan de cao. “Maar als PostNL zelfs met de eisen van deze bonden niet akkoord gaat, hoe laag willen ze dan gaan”, vraagt de zegsman zich af. Hij geeft aan dat FNV de acties van CNV en BVPP in de gaten houdt, en dat ‘de deur openstaat’.

PostNL: Geen financiële ruimte

PostNL verklaart in een reactie niet te kunnen voldoen aan de eisen van de bonden omdat de ‘de financiële ruimte daarvoor ontbreekt’. Het postbedrijf wil graag weer om tafel met de vakbonden om tot een nieuwe cao te komen.

Voor wat betreft de acties haalt PostNL de uitspraak van de rechter aan. “Dat betekent onder meer dat 90 procent van de medewerkers op een locatie aan het werk moet blijven om de essentiële dienstverlening, waaronder medische zendingen en rouwpost, te waarborgen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden