Boerenprotest

Boeren willen van de supermarkten meer geld voor hun melk

Boeren blokkeren het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle, waardoor er 230 winkels niet kunnen worden bevoorraad. Boeren zijn boos vanwege de te lage prijzen die ze in hun ogen voor hun producten krijgen.  Beeld ANP
Boeren blokkeren het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle, waardoor er 230 winkels niet kunnen worden bevoorraad. Boeren zijn boos vanwege de te lage prijzen die ze in hun ogen voor hun producten krijgen.Beeld ANP

Nederlandse boeren zouden 5 cent extra moeten krijgen per liter melk die zij produceren. Dat schrijft boerenactiegroep Agractie in een brief aan de supermarktbranchevereniging CBL. De boeren geven de supermarkten zeven dagen de tijd om met een reactie te komen.

Emiel Hakkenes

Agractie is van de twee grote boerenactiegroepen die sinds vorig najaar protesten organiseert. De andere is de Farmers Defence Force, die doorgaans een hardere toon aanslaat en vaak kiest voor demonstraties in de vorm van blokkades met tractoren.

Sympathisanten van Farmers Defence Force protesteerden vrijdagochtend bij een distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle. Door de blokkade, met enkele tientallen tractoren, kon de supermarkt 230 filialen niet bevoorraden. Aan het begin van de middag hieven de boeren hun blokkade op last van de burgemeester van Zwolle op. Een andere groep verzamelde zich op dat moment bij het kantoor van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) in Leidschendam. Met het protest willen de boeren duidelijk maken dat zij een hogere prijs voor hun producten verlangen. Dat zou hen in staat stellen om maatregelen te nemen om hun productie te verduurzamen en de uitstoot van broeikasgassen en stikstof te verminderen.

Gezondheidsrisico's voor de koeien

De protestacties van vrijdag horen in een reeks van boerendemonstraties van de afgelopen dagen. De boeren zijn onder meer boos omdat minister Schouten van landbouw hen wil verplichten om koeien dit najaar tijdelijk een aangepast rantsoen te geven, zodat de dieren minder stikstof uitscheiden. Volgens boeren is deze voermaatregel schadelijk voor de gezondheid van de koeien.

Die zorg neemt Schouten serieus, schreef ze vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. “Diergezondheid is ook voor mij een uitgangspunt waar niet aan getornd mag worden en daarom begrijp ik de zorgen die hier bij boeren over leven”, stelt de minister. Om die reden gaat Schouten in gesprek met deskundigen van onder andere de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde. Mocht hieruit naar voren komen dat er diergezondheidsrisico’s te verwachten zijn, dan zal zij de voermaatregel aanpassen, belooft de minister. Overigens wijst Schouten erop dat de boeren zelf ook steeds hebben gesteld dat via het veevoer stikstofreductie te behalen is.

De afgelopen week hebben in diverse plaatsen in het land groepjes boeren aangifte gedaan tegen minister Schouten, omdat haar aangekondigde voermaatregel dierenmishandeling zou zijn. Op haar beurt heeft Schouten aangifte gedaan, omdat zij in een besloten Facebookgroep van Farmers Defence Force is bedreigd. Ook minister Kajsa Ollongren (binnenlandse zaken) heeft aangifte gedaan, zei de coördinator van het Team Bedreigde Politici van de politie tegen het Reformatorisch Dagblad. Een woordvoerder van Ollongren bevestigt dat die aangifte heeft gedaan.

Lees ook:

Boerenprotest gaat grimmige fase in
Het boerenprotest is een nieuwe fase ingegaan, met onaangekondigde demonstraties en een actie tegen een individu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden