Stikstofcrisis

Boeren willen stikstofrechten verhuren aan de Rotterdamse haven

Beeld ANP

Boeren uit Nieuwkoop hebben een nieuwe oplossing bedacht voor het stikstofprobleem. Ze gaan hun stikstofrechten verhuren aan de Rotterdamse haven. Met de opbrengst maken ze hun bedrijven milieuvriendelijker. 

Het plan is een opzet van tien boeren uit de omgeving van Nieuwkoop. Ook zij kampen met de strengere stikstofmaatregelen. Om stikstof te verminderen willen ze hun stikstofrechten verhuren aan de Rotterdamse haven en wegenbouw in de regio. Het geld dat ze daarmee verdienen, willen ze steken in innovatie voor hun boerenbedrijven, zodat er uiteindelijk minder stikstof wordt uitgestoten. 

Volgens Arie Verhorst van Stikstofcollectief Zuid-Holland kunnen die innovaties zorgen voor 70 procent minder stikstofuitstoot per bedrijf. De stikstofrechten voor de haven of wegenbouw moeten echter wel ergens vandaan komen. Dat betekent dat er misschien tijdelijk wat minder vee moet worden gehouden, legt Verhorst uit. “Maar je kunt ook op minder drastische wijze stikstof besparen, bijvoorbeeld door anders om te gaan met het uitrijden van mest. En soms hebben boeren al wat minder koeien staan dan eigenlijk in de stal past.”

In het gebied zijn zestig melkveehouders die willen meedoen aan het initiatief. De haven, wegenbouw en de industrie hebben volgens Verhorst al enthousiast gereageerd op het plan. Op termijn kunnen de rechten ook worden verkocht aan de industriële partijen. 

Ook met het Rijk zijn de boeren in gesprek. De oplossing is nog niet erkend door het ministerie. Dat is uiteindelijk wel de bedoeling. Verhorst: “Je wilt wel dat de boel officieel geregeld is en ook juridisch vastligt. Stikstof is niet te tellen in de palm van je hand, dus je moet goede afspraken maken.” 

Lees ook: 

Johan Remkes: ‘Nooit gedacht dat ik me nog eens met stikstof bezig zou houden

Johan Remkes, de stikstofadviseur van de regering, is nu echt met pensioen. Je krijgt hem Groningen niet meer uit.

Noord-Brabant biedt excuses aan voor gok met stikstof

Noord-Brabant betuigt spijt van de inkoop van stikstofruimte bij boeren, ook elders in het land. Of de provincie met die actie iets opschiet is sowieso de vraag. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden