Alle 57 boeren die sinds woensdagochtend vastzaten omdat zij de weg blokkeerden bij een protest in Drenthe, zijn weer vrijgelaten, aldus de politie. Bij het politiebureau in Assen hadden zich een paar honderd boeren verzameld uit protest tegen de aanhoudingen. boeren juichen als er weer een gearresteerde boer wordt vrijgelaten

Protesten

Boeren vechten beperking demonstratierecht aan in Groningen

Alle 57 boeren die sinds woensdagochtend vastzaten omdat zij de weg blokkeerden bij een protest in Drenthe, zijn weer vrijgelaten, aldus de politie. Bij het politiebureau in Assen hadden zich een paar honderd boeren verzameld uit protest tegen de aanhoudingen. boeren juichen als er weer een gearresteerde boer wordt vrijgelatenBeeld reyer boxem

Boeren van de Farmers Defence Force (FDF) en de Veiligheidsregio Groningen staan donderdagochtend tegenover elkaar in de rechtbank in Groningen. De FDF is het niet eens met beperkingen die aan de boeren zijn opgelegd wat betreft het recht om te demonstreren.

Een woordvoerder van burgemeester Koen Schuiling, tevens voorzitter van de veiligheidsregio, bevestigt berichtgeving door RTV Noord dat de rechtszaak gepland staat.

Afgelopen maandag besloot de veiligheidsregio dat boeren in Groningen geen demonstraties meer mogen houden waarbij landbouwvoertuigen worden ingezet op openbare wegen en plaatsen. Deze beperking duurt tenminste tot maandag 13 juli om 07.00 uur. Als reden daarvoor noemde de veiligheidsregio dat eerdere demonstraties hebben geleid tot opstoppingen en gevaarlijke situaties. In Drenthe en Friesland is eenzelfde verbod uitgevaardigd.

De FDF wil dat de maatregel van tafel gaat. De actiegroep ziet in het verbod een aantasting van het grondrecht op demonstreren, zegt woordvoerster Sieta van Keimpema, en stelt dat er nooit onveilige situaties zijn ontstaan tijdens acties van FDF.

Geen ongelukken

"Er zijn geen ongelukken gebeurd, de hulpdiensten konden altijd doorgang vinden en er was politiebegeleiding. Een trekker met een zwaailicht kun je veraf zien. Dat is geen onveilige situatie, daar kun je op inspelen", aldus Van Keimpema. "Wij vinden dat iedere groep in de maatschappij moet kunnen demonstreren met de kenmerken waardoor je deze herkent. De politie reed vorig jaar met 66 kilometer per uur over de snelwegen voor de pensioenleeftijd, de bouw voerde actie met bouwmachines, de kermis met kermiswagens en de boeren met tractoren.”

De zaak dient om 09.30 uur. FDF zal in hoger beroep gaan, mocht de rechter hen in het ongelijk stellen.

Veel demonstraties

De laatste dagen waren er veel demonstraties en acties van boze boeren. Ze zijn ontevreden over kabinetsplannen voor het verminderen van de uitstoot van stikstof, zoals een voorstel van landbouwminister Carola Schouten om de hoeveelheid eiwit in veevoer te verminderen. Volgens de demonstrerende boeren zou dat nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van de dieren.

Ze zijn ook boos op supermarkten omdat die volgens hen geen eerlijke prijs betalen voor landbouwproducten.

Lees ook:

 “Dit krijgt trekken van een anti-democratische beweging”

Verontwaardiging in de Kamer over de blokkade waardoor minister Schouten (Landbouw) haar werkbezoek moest afbreken. Volgens D66-Kamerlid Tjeerd de Groot krijgt de actiegroep Farmer Defence Force trekken van een ‘anti-democratische beweging’. Maar de Kamer is ook verdeeld over de acties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden