Gemalen

Boeren Noord-Holland: aanpak wateroverlast kan beter

Het noodweer van vrijdag zorgde niet alleen voor wateroverlast, maar ook voor stormschade op de Utrechtse heuvelrug.  Beeld ANP
Het noodweer van vrijdag zorgde niet alleen voor wateroverlast, maar ook voor stormschade op de Utrechtse heuvelrug.Beeld ANP

Boeren klagen over de aanpak door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier van de wateroverlast in Noord-Holland na het noodweer van vrijdag.

Het hoogheemraadschap had van tevoren al kunnen malen om het waterpeil omlaag te brengen en had meer gebruik kunnen maken van de waterbergingen om overtollig water af te voeren. Dat kreeg Martijn van den Berg, voorzitter van een regioafdeling van LTO Noord, dit weekeinde te horen van leden.

“Ik begrijp de frustratie heel goed”, zegt leliekweker Van den Berg. Volgens hem is de grootste ergernis dat de waterbergingen in de ogen van zijn leden niet of nauwelijks, of te laat, werden opengezet om water af te voeren. Vrijdag kreeg vooral de kuststrook bij Castricum, Egmond, Alkmaar, Warmenhuizen en de polder de Zijpe te maken met veel regen in korte tijd, tot 100 millimeter. In de nacht van zaterdag op zondag regende het weer hard, vooral rond Alkmaar. Daar kwam er volgens het hoogheemraadschap meer water bij dan er is weggepompt.

Een woordvoerder zegt dat uit voorzorg het waterpeil verlagen dagen in beslag neemt, terwijl de hevige bui van vrijdag onverwacht kwam. Er is gebruik gemaakt van negentien waterbergingen, waarvan een aantal al vol is. In reactie op de kritiek zegt het hoogheemraadschap dat het door de geringe hoogteverschillen wel even kan duren voordat veel water is geborgen. Een woordvoerder zegt dat het hoogheemraadschap de klachten van de boeren kent en er in een terugblik op de wateroverlast op terug zal komen. “Er zijn ongetwijfeld dingen die niet goed zijn gegaan.”

Het hoogheemraadschap zegt op volle kracht door te werken om het water weg te pompen. Alle twintig noodpompen zijn ingezet. Op een dijk tussen Heiloo en Egmond zijn zandzakken gezet om de dijk te verstevigen en te voorkomen dat er water overheen gaat. De staat van de dijken in het gebied wordt extra in de gaten gehouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden