Boerenprotest

Boeren laten opnieuw zien dat demonstreren effect heeft

Politieagenten op het bordes van het provinciehuis in Den Bosch tijdens een demonstratie van boeren tegen de strenge stikstofregels. Beeld ANP

Boeren hebben de afgelopen weken laten zien dat demonstreren effect heeft. Gisteren hadden hun acties opnieuw succes.

Zuivelproducent FrieslandCampina en brancheorganisaties NZO en ZuivelNL trokken hun stikstofplan in, naar eigen zeggen ‘door de vandaag ontstane onrust onder melkveehouders’. En de provincie Noord-Brabant besloot meer tijd te nemen voor het invoeren van nieuwe stikstofmaatregelen en eerst af te wachten wat overleg met andere provincies en minister Schouten komende maand oplevert.

FrieslandCampina, NZO en ZuivelNL hadden een taskforce opgericht om te komen tot een alternatieve aanpak van de stikstofproblemen. Maar door acties van boeren is het draagvlak weggevallen, laten ze weten. Boze boeren blokkeerden gisteren onder meer de ingang van het hoofdkantoor van FrieslandCampina in Amersfoort.

Buiten het provinciehuis in Den Bosch protesteerden tweeduizend boeren met 1500 trekkers, waar ze op een groot scherm de Statenvergadering volgden. Boerenactiegroep Farmers Defence Force dreigde vooraf met harde acties als de stikstofmaatregelen niet van tafel gaan. Gedeputeerde Grashoff (GroenLinks) stelde echter meteen dat hij de aangekondigde provinciale stikstofregels niet wil intrekken. “Dat lost het probleem niet op.”

Eerder deze maand zegden eerst de provincie Friesland en daarna ook Drenthe en Overijssel boze boeren wél toe dat ze de stikstofregels niet zullen invoeren, Gelderland schortte net als Noord-Brabant de stikstofmaatregelen op.

Sindsdien zien boeren elders in het land hun Friese collega’s als voorbeeld. In Den Bosch waren Friese vlaggetjes te zien en werd het Friese volkslied gezongen. Boeren uit Noord-Holland reden gisteren met trekkers over de Afsluitdijk om in het midden collega’s uit Friesland te ontmoeten en symbolisch aansluiting te zoeken bij Friesland. 

Lees ook: 
Wat hebben vijf maanden stikstofimpasse ons gebracht?

Na twee weken van boerenprotest is de rust weergekeerd. Maar wat leverde bijna een half jaar steggelen over stikstof op?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden