Boerenprotesten

Boeren hangen vlaggen weer recht ‘als dank aan de burgers’

De Nederlandse vlag wordt op veel plaatsen weer recht gehangen. Beeld Screenshot via Twitter
De Nederlandse vlag wordt op veel plaatsen weer recht gehangen.Beeld Screenshot via Twitter

De omgekeerde vlag: driekwart jaar overheerste hij in veel regio’s het platteland. Veel boeren willen na de winst van BBB stoppen met die actie, zeggen boerenorganisaties.

Marten van de Wier

De activistische boerenorganisaties FDF en Agractie roepen boeren op de Nederlandse vlag weer met de rode band boven te hangen. Dat is bedoeld als ‘dankjewel’ aan niet-boeren die de BBB steunden. In veel provincies boekte de BoerBurgerBeweging een monsterzege.

“We willen Nederlandse burgers bedanken dat ze hun proteststem grotendeels aan de BoerBurgerBeweging hebben gegeven”, zegt Sieta van Keimpema, woordvoerder van Farmers Defence Force (FDF). “Deze zege hadden ze niet kunnen behalen met alleen de steun van de 55.000 boerenbedrijven.”

Ook Agractie roept haar leden op om de Nederlandse driekleur weer normaal te hangen. Regiobestuurders bedachten de actie gisterenavond. In appgroepen reageren de leden veelal positief, zegt voorman Bart Kemp.

FDF: vlaggen kunnen ‘heel snel’ terugkeren

Keimpema verwacht dat de omgekeerde vlag grotendeels zal verdwijnen uit het landschap. “Maar de strijd is niet gestreden. Als de coalitie kiest om over links te gaan, en dezelfde weg te vervolgen, dan hebben ze een groot probleem.” Keimpema denkt dat de omgekeerde vlaggen dan ‘heel snel’ zullen terugkeren.

Halen de activistische boeren de omgekeerde vlag dan nu weg om hem later weer met meer effect op te hangen? Volgens Keimpema speelt die overweging geen rol. “En we denken dat ook in Den Haag nu het kwartje echt wel gevallen is.”

Omgekeerde vlag verspreidde zich sinds de zomer

De omgekeerde vlaggen doken in oktober 2019 al op, toen demonstrerende boeren die aan hun trekker hadden gehangen. Sinds vorig jaar zomer omarmden veel boeren het symbool, en doken de omgekeerde vlaggen op overal in Nederland.

De omgekeerde vlag gold vroeger als noodsignaal in de scheepvaart. Het gebruik om de vlag op zijn kop te hangen als symbool dat de samenleving in gevaar zou zijn, komt uit de Verenigde Staten. Volgens de FDF was de omgekeerde vlag ‘een uiting van wanhoop’.

De BoerBurgerBeweging zelf gebruikt zelf overigens de rode zakdoek als symbool van boerenverzet.

Lees ook:

De omgekeerde vlag en de boerenzakdoek zijn lege symbolen van het boerenverzet

Nederland kleurde afgelopen jaar blauw-wit-rood: uit solidariteit met de boeren hingen mensen de Nederlandse vlag ondersteboven, soms vergezeld door een boerenzakdoek. Waar komen deze symbolen vandaan?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden