Agractie

Boeren gaan toch niet protesteren in Den Haag, alternatieve manifestatie op de Veluwe

Actievoerders tijdens een boerenprotest in april. Beeld ANP
Actievoerders tijdens een boerenprotest in april.Beeld ANP

Boeren gaan woensdag 22 juni toch niet in Den Haag actievoeren tegen de kabinetsaanpak van het stikstofprobleem. Dat maakt boerencollectief Agractie bekend.

ANP

Tijdens besprekingen met andere boerenorganisaties deze week bleek dat de boeren meer voelen voor ‘een positief getoonzette manifestatie op de Veluwe om daar een statement te maken’, zo staat in een persbericht.

“Om een gezamenlijk geluid vanuit de agrarische sector niet in de weg te staan hebben wij besloten de geplande actie op 22 juni in Den Haag niet te laten doorgaan, evenals de voorbereide vervolgacties onder meer bij het stikstofdebat op 23 juni”, aldus Agractie.

Verder meldt Agractie zich in te zetten tegen de stikstofplannen ‘op alle mogelijke manieren en met alle mogelijke middelen’. “We hopen dat de door partijen aangekondigde actie in Midden-Nederland hiertoe bijdraagt en roepen een ieder op erheen te gaan.”

Onduidelijkheid over actie Veluwe

Dinsdag meldde voorzitter Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) in een vlog al dat de actiegroep zich niet zou aansluiten bij andere boeren die naar Den Haag zouden gaan. Naast FDF en Agractie is LTO Nederland een organisatie die betrokken is bij de invulling van het protest op 22 juni.

Hoe de actie op de Veluwe eruit gaat zien, is vooralsnog niet duidelijk. Een woordvoerder van LTO Nederland zegt dat er over de invulling van de actie nog overlegd wordt. Wim Brouwer van LTO Gelderse Vallei zegt tegen de NOS dat er politici aanwezig zullen zijn en dat er nog over de precieze locatie gesproken wordt met grondeigenaren.

Staatsbosbeheer, een van die grondeigenaren, laat weten nog niet op de hoogte te zijn van de plannen van de boeren. “Maar de Veluwe is qua grondeigenaren enorm versnipperd.”

Stikstofdoelen

In Nederland moet de stikstofuitstoot, voor een aanzienlijk deel veroorzaakt door de landbouw, significant omlaag om natuurgebieden de kans te geven te herstellen. Vrijdag maakte minister voor natuur en stikstof Christianne van der Wal de stikstofdoelen bekend. Die zijn voornamelijk voor boeren ingrijpend.

Volgens die doelstellingen moet de uitstoot in Noord-Brabant, de Gelderse Vallei en Limburg met meer dan de helft omlaag. In beschermde natuurgebieden moet de uitstoot zelfs met minstens 95 procent omlaag, en in de ring rondom deze gebieden met 70 procent.

Bij een eerdere protestactie in juli parkeerden boeren enkele honderden tractoren op het Malieveld in hartje Den Haag. Dat zorgde voor veel verkeershinder. Ook bij dit protest verwachtte de voorman van Agractie, Bart Kemp, aanvankelijk verkeersproblemen. Hij adviseerde mensen volgende week woensdag per trein te reizen of thuis te werken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden