null

Uitnodiging afgewezen

Boeren gaan niet naar Remkes: te weinig onderhandelingsruimte

Boerenorganisaties willen niet in gesprek met Johan Remkes.

Redactie Trouw

De Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) zegt niet op de uitnodiging van de stikstofbemiddelaar in te gaan totdat het kabinet “toezegt dat serieus gesproken kan worden over doel, tijdspad en invulling van maatregelen”. Farmers Defence Force (FDF) en Agractie vinden dat Remkes te weinig onderhandelingsruimte heeft.

De LTO zegt te hopen op meer aandacht voor het perspectief van de landbouw. De organisatie wil meer ruimte voor innovatie en wil dat de overheid niet vastlegt in de wet wat de grens is waarbij de natuur aangetast wordt door de neerslag van stikstof. Doordat bij de gesprekken telkens een of meerdere leden van het kabinet aanschuiven, is de LTO bovendien terughoudend.

99 procent van de leden

FDF zegt waarschijnlijk pas in gesprek te willen met de stikstofbemiddelaar als het kabinet bepaalde stikstofdoelen loslaat. “Anders blijven wij ook vasthouden aan onze standpunten en komen we niet uit de loopgraven”, aldus voorzitter Mark van den Oever. De organisatie legt de kwestie nog voor aan haar leden. Daarna besluit FDF officieel of ze niet aansluiten bij Remkes. “Maar vooralsnog zegt 99 procent van onze leden dat we niet in gesprek moeten gaan.” Ook Agractie is afwijzend.

De reacties van de boerenorganisaties volgen na de uitnodiging van Remkes dinsdag. In zijn brief spreekt Remkes grote waardering uit voor de landbouwsector. “Ik zie dat er de laatste jaren al enorm veel op het boerenerf is afgekomen. Overheid en politiek zijn niet altijd de partijen geweest waar boeren van op aan konden, vooral omdat er te lang om de hete brij is heen gedraaid.”

Remkes is door het kabinet aangesteld om de discussies over het stikstofbeleid in goede banen te leiden. De keuze voor hem viel echter slecht bij de organisaties. Die zien in hem een van de architecten van de huidige stikstofaanpak. Hij leidde een commissie die het vorige kabinet adviseerde met zeer strenge doelen te komen om de stikstofuitstoot terug te dringen. Remkes hoopt “samen uit de impasse” te kunnen komen.

Lees ook:

Remkes zal als bemiddelaar in de stikstofcrisis meer willen dan alleen de gemoederen laten bedaren

De Bemiddelaar des Vaderlands moet het conflict tussen boer en politiek helpen oplossen. De opdracht van Johan Remkes is meer dan ingewikkeld.

Waarom Landbouw en Financiën steggelen over de gevolgen van het stikstofbeleid voor veehouders

Het leeuwendeel van de veehouders zal met de huidige stikstofplannen ofwel moeten stoppen, ofwel zijn bedrijfsvoering om moeten gooien. Dat blijkt uit berekeningen van het ministerie van financiën. Maar die cijfers behoeven wel wat relativering.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden