Inzameling coronacrisis

Boeren doneren mondkapjes en wegwerpoveralls aan de zorg

Een toerist met een mondkapje loopt over de gesloten Wallen. Door het coronavirus is het openbare leven en het toerisme nagenoeg tot stilstand gekomen in de hoofdstad. Beeld ANP
Een toerist met een mondkapje loopt over de gesloten Wallen. Door het coronavirus is het openbare leven en het toerisme nagenoeg tot stilstand gekomen in de hoofdstad.Beeld ANP

Welke boer heeft er nog een reserve-doos mondkapjes in de schuur liggen? Of hangen er misschien nog wegwerpoveralls in de stal?

Harriët Salm

Deze vragen stelde vorige week burgemeester Asje van Dijk van Barneveld in lokale media. En zie, vertelt Anne-Jo Smits, project medewerker bij het Poultry Expertise Centre in Barneveld, er zijn stapels binnen gebracht. Ook boeren willen graag hulp bieden aan het zorgpersoneel dat met tekorten aan dit soort spullen kampt.

Het expertisecentrum voor pluimvee van Anne-Jo Smits coördineert de actie die vele veehouders in de eigen opslagruimtes heeft doen duiken. “Ons centrum doet onderzoek naar de pluimveesector. Tijdens de fipronilcrisis richtten wij een meldpunt in. We hebben zo’n duizend contacten met veehouders, niet alleen pluimvee ook met anderen, en met allerlei bedrijven in de sector. Vandaar dat wij deze actie nu coördineren.”

Na de oproep van de burgemeester ging het snel, vertelt ze. De GGD Gelderland Midden en Gelderland Zuid stelde een lijst op met producten die dringend nodig zijn in de zorgsector en die ook vaak worden gebruikt in de veehouderij. Naast mondkapjes zijn dat spatbrillen, schorten en lange handschoenen. Ze kunnen bij de brandweerkazerne van Barneveld worden ingeleverd.

Boeren hebben vaak reserve-spullen liggen, legt Smits uit. “Neem wegwerpoveralls, die gebruik je alleen voor bezoekers, want de veehouders hebben hun eigen overalls. Maar in deze tijd komt er toch geen bezoek, alleen bij een echt spoedgeval, dus die kan je wel missen.”

Hoeveel er gehoor aan de actie gegeven is, wordt niet bijgehouden, zegt Smits. “Maar we zien dat het best veel is. De brandweer houdt het verder niet bij en ze worden regelmatig opgehaald door de GGD dus exacte gegevens hebben we niet.”

Het pluimveecentrum is niet de enige instantie die deze spullen inzamelt. Ook het Rode Kruis bijvoorbeeld doet dit. “En in andere regio’s zijn ook weer anderen actief. Dat maakt natuurlijk niet uit, als de spullen maar in de zorg terecht komen.”

Lees ook:

Heeft u mondkapjes, brillen, schorten of desinfectiemiddelen? Geef ze door!

Ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgaanbieders zoeken met man en macht naar mondkapjes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden