Stikstofplannen

Boeren demonstreren bij huis van minister. ‘Onacceptabel’ en ‘niet waardig’

Boeren bij het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, midden achteraan in beeld). Beeld ANP
Boeren bij het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, midden achteraan in beeld).Beeld ANP

Een groep boeren is vrijdagavond met hun tractor naar het huis gekomen van minister Christianne van der Wal (natuur en stikstof). Ze demonstreerden tegen de stikstofplannen die vrijdag bekend werden.

ANP/Redactie

De minister laat via haar woordvoerder weten geschrokken te zijn van het protest, met name omdat het haar gezin raakt. Politie bewaakt op dit moment haar huis.

Van der Wal ging met de boeren in gesprek, maar op enig moment wilde ze graag terug naar binnen, zo is op een filmpje te zien. “Ik heb jullie ontvangen dichtbij mijn privé-huis. Ik heb een heel goed gesprek gehad en heb jullie ontvangen.” Haar kinderen stonden binnen te trillen, zo zegt ze.

Begrip voor de boeren

“Nu is het gewoon klaar”, stelt de minister op een gegeven moment tegen de nog aanwezige boeren. Ze geeft aan het gesprek op een bepaald moment iets te bedreigend te vinden. Iemand die met haar verder wil praten, werpt op dat de minister met haar plannen “ook bij ons op het erf” komt. “Wij hebben ook kinderen, waar moeten die zo meteen heen?” vraagt hij haar.

De woordvoerder van de minister zegt vrijdagavond laat dat Van der Wal begrip heeft voor de boeren, “ook omdat ze vandaag een heftige boodschap heeft gegeven. Ze wil altijd praten, maar niet bij haar gezin thuis of in de buurt van haar woning. Dat gaat een rode lijn over, dat is onacceptabel”. Volgens hem zal de minister op 22 juni de boeren, als ze gaan actievoeren in Den Haag, te woord staan. “Dat is de plek namelijk.”

Van der Wal is zaterdag bij het geplande VVD-congres. “We laten ons niet intimideren”, aldus de woordvoerder.

Boeren plaatsten een bord in de tuin van de minister. Beeld ANP
Boeren plaatsten een bord in de tuin van de minister.Beeld ANP

‘Zij hoort niet op die plek’

Actiegroep Voll Gass claimt achter de actie te zitten. In een verklaring die een woordvoerder van Voll Gass eerder op de dag verspreidde, uitte de groep zijn onvrede over de stikstofplannen. De actiegroep schreef daarin over de minister dat “als zij een brief in mekaar flanst met maatregelen die de doodsteek zijn voor een hele sector, dan willen we daar wel wat tijd voor vrijmaken. Zij hoort niet op die plek. En dat zal ze weten ook. Daarom rijdt een deel van Voll Gass, samen met een paar andere groepen, naar haar huis.”

Lees al het nieuws en duidingen rond de stikstofplannen van het kabinet in ons dossier.

De minister kreeg een brief namens ‘alle boeren van Nederland’, zo meldt Voll Gass, waarin haar “gezien de ontstane situatie per direct ontslag” wordt gegeven. De boeren zeggen zich niet gewenst te voelen en zeggen het vertrouwen in de minister op.

Stikstofplannen voor boeren ingrijpend

Minister Van der Wal stuurde vrijdag de stikstofdoelen naar de Tweede Kamer. Die zijn voornamelijk voor boeren ingrijpend. Volgens die doelstellingen moet de uitstoot in Noord-Brabant, de Gelderse Vallei en Limburg met meer dan de helft omlaag.

Boerenbelangenvereniging LTO laat weten de actie van de boeren af te keuren. “Ik begrijp de boosheid, maar dit moeten ze niet doen”, zegt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak. “Boeren moeten geen acties in de persoonlijke levenssfeer voeren”, aldus Van der Tak. “Dit is niet waardig en niet passend.”

Ook Kamerleden zijn niet te spreken over de actie. “Volstrekt onacceptabel dat mensen politici thuis opzoeken. Woede is geen excuus. Bedreigend voor wie het overkomt, ondermijnend voor de democratie”, aldus fractieleider Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. “Ga het gesprek aan, ga naar het Malieveld of ga demonstreren waar je wilt. Maar laat onze minister en haar familie thuis met rust!” twitterde D66-fractievoorzitter Jan Paternotte.

Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) keurt het protest bij Van der Wal eveneens af. “Stop daar mee. Je zoekt mensen NIET thuis op. Hoe boos je ook bent”, twitterde ze. Volgens haar staat het grootste deel van de boeren ook niet achter dit soort acties.

Ook protest bij werkbezoek landbouwminister Staghouwer

Op meer plekken wordt vrijdag gedemonstreerd door de boeren tegen het stikstofbeleid. Een klein groepje van zo’n vijf boeren heeft vrijdagavond geprotesteerd bij een werkbezoek van minister Henk Staghouwer (landbouw) aan een boerenbedrijf in Snelrewaard (Utrecht), aldus een woordvoerder van de minister. Toen de protesterende boeren arriveerden, was de bewindsman net weg.

Het gebeurde rond 19.00 uur. Er waren toen nog wel ambtenaren van het ministerie van landbouw bij het bedrijf. De betogende boeren probeerden het terrein af te zetten. Na een gesprek konden de ambtenaren alsnog vertrekken.

Met trekkers naar Den Haag

Langs de A16 bij het Brabantse Moerdijk staat een aantal tractoren geparkeerd in de berm langs de snelweg. Er is volgens een politiewoordvoerder geen sprake van blokkades. “Het verloopt allemaal netjes en in een vriendelijke sfeer.”

Een andere groep boeren vertrok vrijdagavond op tractoren vanuit Bathmen in Overijssel naar een niet nader genoemde locatie om te demonstreren tegen de stikstofplannen van het kabinet.

Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) zei al te verwachten dat acties van boeren zouden ontstaan tegen het stikstofbeleid van de overheid.

Boerencollectief Agractie heeft al gezegd op woensdag 22 juni met trekkers actie te gaan voeren in Den Haag tegen de kabinetsaanpak van het stikstofprobleem.

Op onderstaande kaart is te zien in welke regio de stikstofuitstoot het hardst omlaag moet, en waar voor boeren vermoedelijk geen plek meer is voor hun bedrijf.

Klik op de afbeelding om in te kunnen zoomen. Beeld Anne Blaak
Klik op de afbeelding om in te kunnen zoomen.Beeld Anne Blaak

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden