Nederland op slotEmiel Hakkenes

Boer Harry Sol zorgt tijdens de lockdown voor Harmke 309, de oudste koe van Nederland

Harmke 309, de oudste koe van Nederland. Beeld Emiel Hakkenes
Harmke 309, de oudste koe van Nederland.Beeld Emiel Hakkenes

Het land is gesloten. Hoe brengen Nederlanders de lockdown door? Boer Harry Sol verzorgt de oudste koe van het land.

Mevrouw Jager, die achter in de zeventig is, schuift toch maar niet aan. Harmke 309 is weliswaar háár koe, maar een vreemde ontvangen om te vertellen over het dier, lijkt haar in tijden van afstandhouden en thuisblijven niet verstandig. Dus zitten, ver uit elkaar, aan de lange keukentafel twee mannen: Harry Sol (54) en Jan Katerberg (57). Sol werkt als bedrijfsleider op de boerderij van mevrouw Jager. Katerberg is van AgroNoord, het regionale veevoerbedrijf.

De keuken is wit en modern: strak gestuukte muren, greeploze kastjes. Door de zwarte luxaflex kijk je over de landerijen naar kerktoren van Steenwijk. Sol (grijs piekhaar, twee gouden ringetjes in het linkeroor) serveert koffie. Op de mok een weidelandschap met koeien.

Corona komt dichterbij, merken de mannen. “In de eerste ronde was het minder erg hier”, zegt Katerberg. Sol: “Mensen kruipen toch bij mekaar.”

Koffie bij boer Harry Sol. Beeld Emiel Hakkenes
Koffie bij boer Harry Sol.Beeld Emiel Hakkenes

Vlak voor de nieuwe lockdown, zegt Katerberg, liep het storm in de diervoederwinkels van AgroNoord. “Mensen kochten nog snel tien pakken parkietenzaad.”

Covid zorgt in de agrarische sector voor winnaars en verliezers, meldden de Wageningse universiteit en het CBS onlangs. Sommige kippenboeren profiteren van de vraag naar eieren bij de thuiswerkende Nederlander, maar wie afzet aan de horeca heeft het moeilijk.

Volgens Jan Katerberg hoort melkveehouder Harry Sol (tweehonderd koeien, 110 stuks jongvee en drie melkrobots) bij de winnaars. Niet om zijn financiële prestaties, maar omdat hij met Harmke 309, die 24 jaar is, de oudste koe van Nederland verzorgt. Ze heeft 135.000 liter melk gegeven en veertien nakomelingen gekregen. “Dat vraagt vakmanschap en inzet en een liefde voor dieren. Harry heeft dat, maar hij plaatst zichzelf niet op de voorgrond.”

Harry Sol werpt een blik op de flatscreen aan de muur. Verdeeld over vier vlakken zien we camerabeelden van de oprit, de kapschuur en afkalfstal 1 en 2. Kijk, wijst de boer, Harmke ligt behaaglijk in het stro. “Deze koe heeft alles meegemaakt. Ze was er al toen we begonnen met een stalletje met zestig koeien. Het is een eigenwijs dier, een doorzetter met een sterk hart. Ze heeft me veel gebracht, qua melk, qua beest, qua karakter.”

Harry Sol met Harmke 309. Beeld Emiel Hakkenes
Harry Sol met Harmke 309.Beeld Emiel Hakkenes

De economische levensduur van een melkkoe is vijf tot zeven jaar. “Voor het geld kon ik haar beter wegdoen. Maar nu zie ik haar elke morgen, dat geeft een bepaald gevoel.”

We staan op, steken de voeten in rubberlaarzen en lopen de stal in. “Daar ligt de legendarische nummer twaalf”, zegt Sol. “Zes, zeven keer per dag kuiert ze nog naar het voerhek.”

Harmke’s vacht heeft een grijze gloed, zoals de haardos van mensen op leeftijd. En haar wimpers, wijst Sol, zijn spierwit.

Een boer heeft een eenzaam beroep, heet het. Maar tijdens de lockdown is het bij hem niet stiller dan anders, zegt Sol. “Er komt nog genoeg volk over de dam. De veearts komt als het nodig is.” En ook in cornonatijd, zegt hij, komt de k.i. gewoon de koeien insemineren. “De boerderij gaat altijd door.”

Verslaggever Emiel Hakkenes reist de komende weken door het land en peilt de stemming.

Lees ook:

De corona-uitvaart is een vreemd saluut via het scherm

Bij de begrafenis van Bessel Vrijhof kon bijna niemand lijfelijk aanwezig zijn.

Voor het eerst in 150 jaar mag de boekhandel in Schagen niet open.

Margreet Plukker probeert haar boekhandel in leven te houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden