Coronacrisis

Binnen een maand komen er 100.000 coronabesmettingen bij

Een verpleger test een zorgmedewerker in de teststraat van zorginstellingen Markenheem en Azora. Het zorgpersoneel is hiermee niet meer afhankelijk van de GGD en medewerkers kunnen zich sneller later testen.Beeld ANP

Het duurde net geen zeven maanden voordat in Nederland de 100.000e coronabesmetting werd vastgesteld. Het duurt minder dan een maand om dat aantal te verdubbelen. 

Als het huidige aantal positieve tests per dag aanhoudt, is in de loop van volgende week de 200.000e positieve test in Nederland een feit. De teller staat nu op 174.658 bevestigde gevallen.

27 februari

De eerste positieve test in Nederland was op 27 februari. Het coronavirus werd toen vastgesteld bij een man uit Loon op Zand. Hij was met symptomen opgenomen in een ziekenhuis in het naburige Tilburg. In de weken erna verspreidde het virus zich snel, onder meer dankzij skivakanties, carnaval en kerkdiensten. Eind maart en begin april piekte de eerste golf. Half april telde Nederland iets meer dan 30.000 bevestigde gevallen. Het werkelijke aantal zal aanzienlijk hoger hebben gelegen, omdat lang niet iedereen werd getest.

Vanaf half april daalde het dagelijkse aantal besmettingen. Mei, juni en juli waren rustige maanden. Eind juli begon het aantal besmettingen echter weer iets op te lopen, met een piekje op 10 augustus. Die dag werden 787 positieve tests geregistreerd. Daarna zakte het aantal meldingen terug. Enkele weken lang waren er ongeveer 400 tot 500 nieuwe coronagevallen per dag.

Tweede golf

De tweede golf begon in september echt. Op 1 september waren er 467 positieve tests, op 2 september werd het virus ineens aangetroffen bij 724 mensen. Een week later, op 9 september, waren er voor het eerst meer dan duizend positieve tests op een dag. Op 15 september werd een nieuw dagrecord gevestigd met 1377 bevestigde besmettingen. Het hoogtepunt van de eerste golf was daarmee doorbroken. Dag na dag werd dat record aangescherpt. Op 21 september kwamen er voor het eerst meer dan 2000 gevallen bij en de grens van 3000 werd op 29 september geslecht.

Vijf dagen later kwam het aantal meldingen boven de 4000 uit. Drie dagen daarna, afgelopen woensdag, waren het er 4993 en de dag daarna kwamen 5829 positieve tests binnen. Op zaterdag werd het dagrecord nog een keer aangescherpt met 6504 positieve tests in een etmaal. Ter vergelijking: in de maanden juni en juli bij elkaar werd het coronavirus aangetroffen bij in totaal 8041 mensen.

23 september

Tijdens de tweede golf werd ook de 100.000e besmetting vastgesteld. Het is niet na te gaan wie die patiënt is, maar de melding werd geregistreerd op 23 september, de 210e dag van de uitbraak in Nederland. Zondag is dag 228.

Het coronavirus is inmiddels vastgesteld in 354 van de 355 gemeenten. Alleen Schiermonnikoog is nog altijd coronavrij. Er zijn 31 gemeenten met meer dan duizend besmettingen. Op 1 september, aan de voet van de tweede golf, waren dat er zes. Amsterdam voert de lijst aan met inmiddels 17.419 besmette inwoners, gevolgd door Rotterdam (13.223) en Den Haag (9735). Meer dan 13.000 patiënten zijn in een ziekenhuis opgenomen en bijna 6600 mensen zijn aan het virus overleden.

Lees ook:

Met handgel en mondkapjes toch met de bus de grens over

Vanwege het hoge aantal coronabesmettingen zijn Nederlandse toeristen onwelkome gasten geworden in het buitenland. Waarom gaan sommige mensen toch op reis, en welke voorzorgsmaatregelen nemen zij?

Manifest: Doe verpleeghuizen tijdens tweede coronagolf niet meer op slot

Zorgbestuurders, hoogleraren en prominenten zijn bang dat verpleeghuizen opnieuw uit angst voor het virus de deuren sluiten. Kwaliteit van leven gaat boven veiligheid, schrijven zij in een manifest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden